Basisschoolleerlingen hopen op ruzievrij kabinet

DEN HAAG - 'Politici moeten niet zo ruziën', dat zeggen 150 leerlingen uit Zoetermeer, Delfgauw en Pijnacker. Het is één van de 'hoopvolle' ideeën die ze op papier hebben gezet voor het nieuwe kabinet. De leerlingen vormden maandag op het Binnenhof het woord ‘hoop’ en presenteerden eigen ideeën aan politici.
De kabinetsformatie is in volle gang. Terwijl de fractievoorzitters één voor één op bezoek gaan bij verkenner Edith Schippers, presenteerden leerlingen van de groepen 7 en 8 CBS De Schatkaart uit Pijnacker, CBS Triangel uit Delfgauw en de Prinses Margrietschool uit Zoetermeer tien ideeën. Het was de aftrap van de Week van de Hoop.
Zo willen de kinderen dat er meer geld voor onderwijs in arme landen en goede zorg voor ouderen. Ook vinden ze het belangrijk dat kindermishandeling wordt gestopt en denken ze dat het duurder maken van vlees en benzine goed is voor onze planeet. Politici mogen onderling geen ruzie meer maken.

Beloftes waarmaken

De ideeën zijn in ontvangst genomen door Kamerleden Paul van Meenen (D66), Rik Grashoff (GroenLinks) en Eppo Bruins (ChristenUnie). De leerlingen hopen dat de politici iets met die ideeën gaan doen. ‘We hopen nu dat de partijen hun mooie beloftes waarmaken voor bijvoorbeeld een beter milieu. Met deze actie herinneren we ze daaraan’, zegt juf Joyce van der Peet van CBS Triangel.
Voor de Week van de Hoop is een speciale ‘Ik Heb Hoop’-app ontwikkeld, met diverse op maat gemaakte lespakketten. Al het lesmateriaal is te vinden op de themasite www.ikhebhoop.nl. Ook is hier een ‘Wall of Hoop’ ingericht, waar alle deelnemende leerlingen hun eigen video’s met hoopvolle verhalen en ideeën kunnen delen.