Lichte stijging in aantal meldingen van bedreigingen tegen Haagse politici

© Richard Mulder
DEN HAAG - Het aantal meldingen van (mogelijke) bedreigingen aan het adres van Haagse politici is in 2016 licht gestegen. Het Openbaar Ministerie (OM) meldt dat het Team Bedreigde Politici van de politie-eenheid Den Haag vorig jaar 239 meldingen kreeg van (mogelijke) bedreiging.
Dat waren er iets meer dan in 2015: toen kreeg het team
. Wel zijn afgelopen jaar minder van die meldingen als strafbare bedreigingen beoordeeld (65) dan in 2015 (92). Van die bedreigingen zijn er minder die als strafbaar aangemerkt kunnen worden. Het OM beoordeelde vorig jaar 64 meldingen als 'strafbaar', in 2015 waren dat er nog 92 zaken.
In veertien zaken kwam het tot een dagvaarding of hoorzitting. Zes zaken uit 2016 zijn tot een gerechtelijke uitspraak gekomen, varierend van voorwaardelijke celstraf tot een werkstraf. In 2015 werd nog wel iemand veroordeeld tot onvoorwaardelijke celstraf na bedreiging.
Ook heeft het OM vier zaken geseponeerd, bijvoorbeeld vanwege gebrek aan bewijs en zeven zaken gesloten, bijvoorbeeld als een verdachte niet getraceerd kan worden. Er lopen vier zaken tegen verdachten in het buitenland, waarbij Nederland de betreffende landen heeft gevraagd de strafvervolging over te nemen.

Bedreigde politici

Het Team Bedreigde Politici wordt ingeschakeld bij bedreigingen gericht tegen politici, maar ook ministers, staatssecretarissen en bijvoorbeeld de Nationale Ombudsman. Ook zijn ze attent op bedreigingen aan het adres van lokale politici, zoals burgemeesters, wethouders en gemeenteraadsleden binnen de regio rondom Den Haag.
Zo speelde in januari bijvoorbeeld de zaak tegen de bedreiger van burgemeester Arnoud Rodenburg (Midden-Delfland). Ook werd burgemeester Milo Schoenmaker van Gouda bedreigd en kreeg een man uit Alphen aan den Rijn een werkstraf voor doodsbedreigingen aan het adres van DENK-voorman Tunahun Kuzu.