Brandweer Haaglanden zoekt nieuwe medewerkers, onder meer voor duikteam

DEN HAAG - Voor veel jongens en jonge mannen kan een jongensdroom weer uitkomen, want de brandweer zoekt personeel, voor het eerst sinds 2010. De komende jaren gaan veel brandweerlieden met pensioen. In de regio Alphen zijn vrijwilligers nodig, en in de regio Haaglanden betaalde krachten, bijvoorbeeld voor het duikteam.
Brandweerman of -vrouw word je niet zomaar. Sollicitanten worden eerst op een selectiedag aan een zware training onderworpen, voor ze worden toegelaten. Maandag, en ook vorige week, was er zo’n selectiedag. In totaal deden die twee dagen 74 mensen mee. Slechts twaalf van hen zijn toegelaten tot de opleiding tot brandweerduiker.
Wie in het duikteam wil moet in elk geval goed kunnen zwemmen, en zich thuis voelen in het water. Dus is een deel van de selectieprocedure in het zwembad in het Haagse Zuiderpark. Ook moeten de kandidaten een Coopertest lopen, 2,4 kilometer binnen twaalf minuten, op de atletiekbaan van Sparta. Daarna moet in de sportzaal van de kazerne in Loosduinen nog een aantal keer een hindernisparcours worden afgelegd. Zo wordt bekeken hoe kandidaten reageren als ze vermoeid zijn.

Afvallen

Al in het zwembad zijn er mensen die afvallen. 'Ik red het niet meer,' zegt een uitgeputte kandidaat in het water tegen de instructeur op de kant. 'Sorry.' De instructeur reageert met 'je hoeft tegen mij geen sorry te zeggen. Je hebt het geprobeerd.'
Even verderop neemt Kevin Bronstein afscheid van de trainers. 'Vorige week heb ik ook meegedaan, maar toen heb ik een kuitblessure opgelopen. Ik heb nu wel de Coopertest goed gedaan, maar die blessure speelt weer op. Balen, ja.' Hij gaat naar huis, maar wil het een volgende keer wel weer proberen. 'Ik wil graag mensen helpen en redden.'

Vacaturestop

De nieuwe mensen zijn nodig nadat er jarenlang een vacaturestop is geweest. 'Mensen gaan nu met pensioen, en door natuurlijk verloop komt er plek vrij in het duikteam, vandaar dat we voor het eerst sinds 2010 vacatures hebben,' zegt officier van dienst Martin van Leeuwen.
De nieuwe duikers worden natuurlijk ook allround brandweerman. Ze zullen worden ingezet bij de kazernes in Den Haag Centrum en Delft.