CDA Den Haag: 'Onacceptabel dat bankjes van tram- en bushaltes nog niet vervangen worden'

Jongetje met vinger vast in bankje tramhalte Loosduinseweg. | Foto Regio15
Jongetje met vinger vast in bankje tramhalte Loosduinseweg | Foto Regio15
DEN HAAG - Het CDA in Den Haag snapt niet dat de Metropoolregio Rotterdam Den Haag nog niet weet wanneer de bankjes bij tram- en bushaltes vervangen worden. Maandag liet de Metropoolregio aan Omroep West weten dat een geschikte en veilige bank gekozen moet worden voordat de leverancier aan de slag kan. De gewraakte bankjes hebben gaatjes, waar een vingertje makkelijk in past.
Inmiddels zijn er in Den Haag en Delft vier incidenten geweest waarbij kinderen
in de gaatjes van de banken bij tram- en bushaltes. Het laatste ongeluk gebeurde aflopen zondag op de Loosduinseweg in Den Haag. Tien dagen geleden liet de Metropoolregio nog weten
‘Wij waren verheugd toen we de beslissing van de Metropoolregio hoorden, maar dat ze nog niet weten wanneer de bankjes vervangen worden is frustrerend’, zegt Michel Rogier van het CDA Den Haag. ‘Het is het zoveelste incident met de bankjes en ja vervangen kost geld en kost tijd, maar dat moet nu ondergeschikt zijn aan het risico. Kinderen kunnen levenslang verminkt raken nog los wat het psychisch met ze doet’.

Horrorbankjes

Ook Groep De Mos hoopt dat er haast gemaakt wordt. ‘Ik heb al bij een van de incidenten vragen gesteld, maar die toen ingetrokken omdat de Metropoolregio bekend maakte de bankjes te zullen vervangen. Ik hoop dan wel dat het zo snel mogelijk gebeurt’, zegt Richard de Mos. ‘Die horrorbankjes moeten zo snel mogelijk vervangen worden. Het is allesbehalve goed voor het imago van het openbaar vervoer. Ik roep de Metropoolregio dan ook om stickers te plaatsen die de reizigers waarschuwt. Zo voorkomen we nog meer ongelukken.’
D66 in Den Haag sluit zich aan bij de mening van de andere partijen dat er snel iets moet gebeuren. ‘We zijn tevreden dat de Metropoolregio inziet dat de bankjes vervangen moeten worden. En dat dit niet nu al gebeurd is, begrijp ik wel. Het is een logisch proces van aanbesteding dat de vervanging niet vandaag op morgen is geregeld’, aldus Robert van Asten.

Wat gaat het kosten

Pas geleden is de operatie afgerond waarbij alle bus- en tramhokjes in de regio werden vervangen. Die hele operatie kostte in totaal 10 miljoen euro; de herinrichting van de 1100 abri's kostte 10 miljoen. Het gaat daarbij om het hekwerk, afvalbakken, haltepalen en de bankjes zelf. Wat het vervangen van de bankjes gaat kosten is niet bekend. De Metropoolregio is in gesprek met de leverancier en moet nog een keuze maken in welk bankje het veiligst is. Waarschijnlijk komt daar deze week nog duidelijkheid over.
‘We vragen ons wel af waarom dat zo lang moet duren. Ook zijn we benieuwd naar wat dit allemaal gaat kosten en wie daarvoor gaat opdraaien’, zegt Gerwin van Vulpen van de Haagse Stadspartij.