Nabestaanden Mitch Henriquez willen namen agenten via kort geding

Mitch Henriquez (archieffoto)
Mitch Henriquez (archieffoto)
DEN HAAG - De nabestaanden van de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez eisen in een kort geding de namen op van de vijf agenten die betrokken waren bij de dood van Henriquez in juni 2015. Dat bevestigt hun raadsman Richard Korver.
Twee van de vijf agenten
voor de gewelddadige en
van Mitch Henriquez op 27 juni 2015 in het Haagse Zuiderpark. Het hof bepaalt in een zogeheten artikel 12-procedure nog of ook andere betrokkenen moeten terechtstaan. Die beslissing wordt eind maart verwacht.
In het geding van komende vrijdag in Den Haag tegen de Staat wil Korver de bekendmaking van hun namen afdwingen, onder meer om nader onderzoek te doen naar de politiemensen, naar hun verleden en naar hun eventuele aansprakelijkheid voor de geleden schade.

'Ten onrechte afgeschermd'

De overheid heeft de betrokken agenten in zijn ogen ten onrechte volledig afgeschermd. 'Iedere Nederlander heeft het recht om daders aansprakelijk te stellen, dus ook mijn cliënten. Maar de nabestaanden hebben geen idee met wie ze te maken hebben', stelt Korver. 'Ik wil geen spookproces voeren. Mijn clienten kunnen de agenten niet zien, want ze zitten achter een scherm en niet horen, want hun stem wordt vervormd. Wie garandeert mij dat ze zijn wie ze zeggen dat ze zijn? Ik wil de achtergrond van de agenten weten. Misschien hebben ze wel een strafblad. Ik wil weten wat hun verleden is.'  
De raadsman meent dat ten onrechte onderscheid wordt gemaakt tussen gewone verdachten en politiemensen. 'Ik snap niet dat voor hen andere regels gelden, terwijl de Holleeders en BN'ers van deze wereld gewoon met naam en toenaam terechtstaan. Dat is in strijd met de openbare en voor iedereen controleerbare strafrechtspleging', aldus Korver. Korver wil dat de namen openbaar worden gemaakt. Als de rechter daar niet in mee gaat, wil hij de namen hebben onder voorwaarde dat hij er niet mee naar buiten treedt. Puur voor zijn eigen verdediging, zegt hij tegen Omroep West. Korver zegt meerdere keren om namen gevraagd te hebben, maar zonder resultaat.

Inhoudelijke behandeling

De inhoudelijke behandeling van de zaak begint op 6 april. Er zijn vijf zittingsdagen voor uitgetrokken. De uitspraak staat vooralsnog op 9 mei gepland.