Minister vraagt jongeren of ze stamceldonor willen worden

Donorregistratie
Donorregistratie © ANP
LEIDEN - Ruim 190.000 jongeren die vorig jaar achttien jaar zijn geworden, kunnen zich buigen over de vraag of ze zich als stamceldonor willen laten registreren. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid stelt die vraag voor het eerst in de brief die ze jaarlijks aan jongeren stuurt over orgaandonatie.
De brief wordt dinsdag verstuurd. De Leidse stichting Matchis, die stamceldonatie in Nederland coördineert, hoopt dat op deze manier zoveel mogelijk jonge donoren geworven worden.
Orgaandonatie gebeurt na het overlijden, maar de transplantatie van stamcellen kan juist bij leven. Daarmee kunnen mensen worden gered die lijden aan leukemie of een andere vorm van bloedkanker. Omdat blijkt dat de stamcellen van jonge donoren goed aanslaan bij patiënten, gaat het verzoek nu mee met de jaarlijkse brief.

Jongeren

De stichting Matchis zoekt daarom ook naar zoveel mogelijk jonge donoren. Jaap Dijkman, directeur-bestuurder van Matchis: 'We vergeten de "oudere" donor niet en blijven enorm dankbaar voor alle aanmeldingen, maar we richten ons vooral op de jongeren vanwege het bewezen succes.'
Matchis begon vorig jaar samen met Schippers een campagne om stamceldonoren te werven. Dat leverde 58.000 nieuwe aanmeldingen op, zodat de teller nu op ongeveer 150.000 donoren staat. Doel is om 1 miljoen stamceldonoren te registreren, zodat de kans op een passende donor groter wordt.

Orgaandonatie

Mogelijk gaat het systeem van orgaandonatie op de helling. De Tweede Kamer ging in het najaar nipt akkoord met een wetsvoorstel van D66 voor een nieuw systeem. Daarin moet je actief weigeren, omdat je anders min of meer automatisch donor wordt. Het is niet duidelijk of de Eerste Kamer hiermee zal instemmen.