Instellingen

Gekozen Kamerleden blijven (nog even) in Haagse gemeenteraad

© Gemeente Den Haag / PVV-fractievoorzitter Karen Gerbrands

DEN HAAG - De Tweede Kamerverkiezingen zorgen voor verschuivingen in de Haagse gemeenteraad. Maar liefst drie fractievoorzitters uit Den Haag zijn gekozen tot Kamerlid. Maar zij verlaten niet direct het oude nest.

Donderdag wordt

geïnstalleerd. Onder hen PVV'er Karen Gerbrands, SP'er Bart van Kent en VVD'er Martin Wörsdörfer. Zij gaan voor hun partij de Kamer in. Maar dat betekent niet dat zij na donderdag gelijk gevlogen zijn.

Gebrands vertrekt zelfs helemaal niet uit de gemeenteraad. Ze gaat het Kamerlidmaatschap combineren met het raadswerk. Ze zal ook voorlopig aanblijven als fractievoorzitter.

Dubbelfunctie

Gerbrands had in 2010 ook al enige tijd een dubbelfunctie maar ze stopte toen met het raadswerk en koos voor de Kamer omdat de combinatie te zwaar was. Daar is ze deze keer niet bang voor want inmiddels heeft ze ervaring. 'In 2010 was ik helemaal nieuw, zowel in de raad als in de Kamer', zegt ze.

Overigens zijn er nog meer veranderingen in de PVV-fractie te verwachten. PVV-raadslid André Elissen wordt waarschijnlijk Europarlementariër in Brussel, als opvolger van Vicky Maeijer. Zij gaat naar de Kamer. Elissen weet nog niet of hij het raadslidmaatschap gaat combineren met Brussel.

Bart van Kent

Bart van Kent gaat voor de SP de Kamer in maar hij neemt nog een paar weken de tijd om het nieuwe SP-raadslid Hanne Drost in te werken. Drost is momenteel voorzitter van de Haagse afdeling van de SP en fractiemedewerker van de SP-Tweede Kamerfractie. 'We gaan samen naar een aantal commissievergaderingen en daarna geef ik het stokje over.' Of Drost of het huidige SP-raadslid Aisha Akiat fractievoorzitter wordt is nog niet duidelijk. 'Daar moeten zij zelf over beslissen', zegt Van Kent.

Wanneer VVD-fractievoorzitter Martin Wörsdörfer het stokje overgeeft is nog niet duidelijk. Maar ook hij acht het mogelijk dat hij nog even aanblijft om zijn opvolger goed in te werken. Wie in de plaats van Wörsdörfer de raad in komt en wie de nieuwe fractievoorzitter wordt, is evenmin al bekend.