Instellingen

Rake Vragen: Waarom was de Abdijkerk in Loosduinen bedevaartsoord voor onvruchtbare vrouwen?

© Omroep West

DEN HAAG - Waarom was de Abdijkerk in Loosduinen eeuwenlang een bedevaartsoord voor onvruchtbare vrouwen? Het is met 69 procent van de stemmen de winnende vraag in onze allereerste poll van Rake Vragen. Omroep West zocht het antwoord uit.

De legende van Margaretha van Henneberg leidt er in de middeleeuwen toe dat de Abdijkerk in Den Haag een bedevaartsoord wordt. Uit heel Europa kwamen vrouwen die hoopten dat ze zwanger konden worden nadat ze de legende van Margaretha had gehoord.

Volgens de legende zou gravin Margaretha van Henneberg zwanger zijn geweest van 365 kinderen. Henneberg kreeg een zigeunerin met een tweeling aan de deur, die kwam bedelen om geld voor eten voor haar kinderen. De gravin wees de bedelaar af en zou hebben gezegd: 'Als jij een tweeling hebt dan heb je onkuisheid begaan, dan heb je met twee mannen geslapen'. De vrouw reageerde woest: 'Ik vervloek jou, laat jou net zoveel kinderen krijgen als het jaar dagen heeft'.

Bidden in Abdijkerk

Daarna zou de gravin 365 kinderen hebben gebaard in één jaar. Alle kinderen stierven en uiteindelijk ook Margaretha. Volgens de legende zouden alle kinderen zijn gedoopt in de Abdijkerk in Loosduinen. Door de legende kwamen eeuwenlang onvruchtbare vrouwen uit heel Europa om te bidden in de kerk.

Zeker is dat Margaretha echt heeft bestaan, maar het lijkt uitgesloten dat ze echt 365 kinderen heeft gebaard. 'Er worden wel eens dingen beweerd die niet helemaal in overeenstemming met de leer zijn. Maar het is mooi om ergens in te geloven', zegt amateurhistoricus Henk Lemckert.

Stel jouw vraag!

Loop jij rond met een prangende vraag over onze regio en wil jij dat Omroep West deze voor jou beantwoordt? Stel dan jouw vraag in Rake Vragen! Omroep West selecteert per ronde drie vragen waarvan degene met de meeste stemmen wordt uitgewerkt tot een reportage.