'Broedseizoen vogels verstoord': GroenLinks wil andere datum autocross in Alphen

© Archief
ALPHEN AAN DEN RIJN - GroenLinks in Alphen aan den Rijn heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de jaarlijkse Koningsdagautocross. Deze wordt op 27 april gehouden op een weiland aan de J.C. Hoogendoornlaan tussen Alphen aan den Rijn en Boskoop. De partij maakt zich zorgen over de (geluids)overlast tijdens het broedseizoen van beschermde vogels.
'Rust in het veenweidegebied is essentieel voor een succesvol broedseizoen', vertelt GroenLinks-raadslid Marijke Kottenhagen. 'Gezien de ecologische kwetsbaarheid van het gebied - zeker in het broedseizoen - roepen wij op om een andere tijd en plaats voor het evenement te kiezen.'
Natuurmonumenten luidde maandag al een nationaal weidevogelalarm. Volgens de organisatie gaat het bedroevend slecht met de weidevogels in ons land. Bekende weidevogels als de grutto, scholekster, veldleeuwerik en kemphaan worden steeds zeldzamer.

Verplaatsing wedstrijd

In februari werd bekend dat de Koningsdagautocross dit jaar in Alphen aan den Rijn wordt gehouden. De wedstrijd zou aanvankelijk in Bodegraven plaatsvinden, maar de agrariër van het weiland heeft dit jaar geen plek op zijn terrein voor de race.