Binnen maand roest op Thorbecke-standbeeld in Den Haag

DEN HAAG - Het gloednieuwe standbeeld van Thorbecke op het Lange Voorhout in Den Haag begint te roesten. De roestvrijstalen onderdelen blijken toch niet helemaal bestand tegen de elementen in de stad. Om het standbeeld toch glimmend te houden, moet het maandelijks onderhouden worden. Met mogelijk 'hoge kosten als gevolg'.

Na tien jaar gesteggel werd het standbeeld 11 februari feestelijk onthuld. Onder meer Mark Rutte en toenmalig burgemeester Jozias van Aartsen waren apetrots. Nu een maand later blijkt het ontwerp van marmer en roestvrijstaal (RVS) toch niet bestand tegen de elementen van de stad. Dat concludeert staalexpert Ruud van de Zande van Danderzei design

'Het is vreemd dat dit standbeeld op deze plaats staat. Als maker weet je dat de elementen van de stad gaan vreten aan het metaal. Dan kun je gebruik maken van het beste RVS dat er is, maar roest kun je niet voorkomen', zegt Van de Zande.

Roest door tramrails

Volgens de expert is de roest vooral ontstaan door de tramrails die in de buurt liggen. 'Door de tram die over de rails rijdt, komt er staalstof vrij. Dan komt dat staalstof op het roestvrijstaal en dat gaat vreten aan elkaar waardoor je de roest krijgt', zegt Van de Zande.

'Ook zit er veel stof en vuiligheid in de lucht. Dat gaat in kleine gaatjes van het metaal zitten waardoor de roest kan ontstaan. De enige oplossing is oppoetsen met speciaal roestvrijstaal poets.'

LEES OOK: Huis van Thorbecke aan Leidse Garenmarkt te koop

Geen reactie gemeente Den Haag

De gemeente was niet bereikbaar voor commentaar.
Meer over dit onderwerp:
THORBECKE DEN HAAG LANGE VOORHOUT
Deel dit artikel:

Reageren