Burgemeester luistert nog naar inwoners: Zoeterwoude blij met gemeentebestuur

ZOETERWOUDE - Zoeterwoude is een paradijs om te wonen. Tenminste, als je een recent onderzoek onder 2.000 inwoners van de Leidse regio mag geloven. Met het oog op toekomstige samenwerking en fusies met andere gemeenten werd inwoners van vijf gemeenten gevraagd hoe tevreden ze zijn over hun eigen gemeente. Zoeterwoude springt eruit: men is er vooral erg enthousiast over het gemeentebestuur.
In de Dorpsstraat staat een heel klein houten boekenkastje met een glazen deurtje ervoor. Het deurtje zit dicht met een haakje. Het illustreert mooi de kleinschaligheid van het dorp. En de ruim 8000 inwoners willen dat graag zo houden.  
'Ik woon hier al veertig jaar', zegt een voorbijganger. 'En ik heb het hier heel erg naar mijn zin.' Veel mensen beamen dat het gemeentebestuur makkelijk benaderbaar is. 'Je kan de burgemeester makkelijk op straat aanspreken en ze luistert dan naar je verhaal', zeggen ze over burgemeester Liesbeth Bloemen.

Fusie hoeft niet zo nodig

Uit het onderzoek - dat in februari werd uitgevoerd - blijkt dat maar liefst driekwart van de inwoners het gemeentebestuur makkelijk aanspreekbaar vindt. En volgens de onderzoekscijfers is dat twee keer zoveel als het regionale gemiddelde.
De Leidse universiteit zegt dat een fusie goed voor de economie zou zijn. Maar in Zoeterwoude vinden ze het wel best zo. 'We zijn een zelfstandige gemeente en dat gaat heel leuk', zegt een vrouw die net boodschappen heeft gedaan in de Dorpsstraat. En als we gaan fuseren dan komt er altijd wel wat tussen. Ik ben er niet voor.'