Kees van der Staaij (SGP) langstzittende Kamerlid van de nieuwe Tweede Kamer

Kees van der Staaij stemt in Benthuizen voor de Tweede Kamerverkiezingen.
Kees van der Staaij stemt in Benthuizen voor de Tweede Kamerverkiezingen. © ANP
BENTHUIZEN - Bijna de helft van de 150-koppige Tweede Kamer die donderdag aantreedt is nieuw. De gekozen Kamer telt 71 nieuwe leden, maakte Kamervoorzitter Arib dinsdag bekend. SGP-leider Kees van der Staaij (48) uit Benthuizen wordt het langstzittende Kamerlid, met 19 jaar. Hij kwam in mei 1998 in de Kamer. PVV-voorman Geert Wilders en Khadija Arib (PvdA) volgen hem op de voet.

Sinds de tumultueuze verkiezingen van 2002 waren er niet meer zoveel nieuwelingen. Onder anderen één van de langstzittende Kamerleden, Harry van Bommel van de SP, maakt plaats.
Ook Angelien Eijsink (PvdA), voormalig Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD), Sharon Gesthuizen (SP), Fred Teeven (VVD), Jan Vos (PvdA) en Ton Elias (VVD) komen niet terug.

Eerste Kamer

Vijf nieuwe Kamerleden komen over uit de Eerste Kamer. Maar liefst vier van hen zijn van PVV-huize: Gidi Markuszower, Danai van Weerdenburg, Gabriëlle Popken en Alexander Kops. 50PLUS-senator Martin van Rooijen verruilt de Eerste Kamer ook voor de Tweede Kamer. Van Rooijen zat in de jaren zeventig al eens in de Kamer, maar toen was hij nog CDA'er.