Máxima gastvrouw op symposium over muziekonderwijs in Paleis Noordeinde

Koningin Máxima
Koningin Máxima © ANP).
DEN HAAG - Koningin Máxima, erevoorzitter van het platform Méér Muziek in de Klas, stelt woensdag Paleis Noordeinde in Den Haag open voor een symposium over muziekonderwijs. Belangrijke spreker is hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder. Volgens hem is muziek ongelofelijk belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.
'Het brein van een kind is volop in ontwikkeling. Uit verschillende studies blijkt dat het bespelen van een instrument of zingen de verbindingen tussen de hersendelen doet toenemen. Het helpt dus bij de hele ontwikkeling van het kind', aldus Scherder.
Verschillende hersendelen moeten op afstand van elkaar samenwerken en daar worden de hele hersenen beter van. Iemand die met muziek bezig is leest vaak noten, gebruikt meestal de handen en luistert tegelijk. 'Bovendien maakt het emotioneel, het is mooi en dus fijn. Het maakt mensen ook invoelend', aldus Scherder. 'De invloed van muziek kan door al die ontwikkelingen ook een positief effect hebben op bijvoorbeeld het leren rekenen en schrijven.'

Tweehonderd leerkrachten

Het symposium wordt georganiseerd door Méér Muziek in de Klas, samen met de PO-Raad, de Onderwijs-coöperatie en de Algemene Vereniging Schoolleiders. Tweehonderd leerkrachten, schooldirecteuren en schoolbestuurders moeten een antwoord geven op de vraag wat ze vanuit hun positie kunnen doen.