Aantal bestuurders met topinkomen in Den Haag flink gestegen

Archief
Archief © ANP
DEN HAAG - Het aantal bestuurders van gesubsidieerde organisaties met een topinkomen is in Den Haag gestegen. In 2015 waren er 101 topfunctionarissen met een jaarsalaris van meer dan 178.000 euro. Dat waren er een jaar daarvoor nog 93. De PvdA in de Haagse gemeenteraad is geschokt door de stijging.
Uit een brief van wethouder Tom de Bruijn (D66) blijkt dat er in 2015 nog altijd veel verdiend wordt door sommige topfunctionarissen van door de gemeente Den Haag gesubsidieerde instellingen. Het gaat bijvoorbeeld om welzijnsorganisaties, woningcorporaties of zorginstellingen.
Topverdieners zijn de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Zorggroep Florence (228.099 euro), de bestuursvoorzitter van de Stichting Jeugdformaat (221.623 euro) en een topbestuurder van de Stichting Haagse Woon- en Wijkzorg (181.195 euro).

Onaangenaam verrast

De PvdA in de Haagse gemeenteraad is onaangenaam verrast door de toename. 'Mijn mond valt open',  zegt PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster. 'Elk jaar lijkt het somberder te worden. Wat gaat er in de hoofden van deze bestuurders om?' De gemeente kan niets doen aan de topinkomens van de bestuurders, omdat ze onder het wettelijke overgangsrecht vallen. Dat betekent dat bestaande inkomensafspraken pas over een jaar afgebouwd hoeven te worden. En voor de afbouw geldt een termijn van drie jaar. Daar is de PvdA niet blij mee. De partij is voor een harde aanpak. 'Als het aan ons ligt gaat de gemeente serieus kijken of organisaties nog wel subsidie verdienen als bestuurders een topinkomen krijgen', vindt Balster.
Daarnaast wil de partij dat de bestuurders in de gemeenteraad verantwoording komen afleggen. 'Ik wil de betreffende bestuurders uitnodigen in de raad om zich te verantwoorden', zegt Balster. 'Kom maar uitleggen waarom je zoveel verdient terwijl je gesteund wordt door de overheid met gemeenschapsgeld.'

Goed nieuws

Overigens is er ook goed nieuws te melden. Een aantal instellingen kwam nog wel voor op de lijst topinkomens in 2014, maar niet meer op de lijst van 2015. Het gaat onder andere om de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Parnassia, zorginstelling Ipse de Bruggen en de Stichting Rivierduinen.