Instellingen

AkzoNobel wijst nieuw ongevraagd bod van PPG Industries af

Archief
Het logo van AkzoNobel.

SASSENHEIM - AkzoNobel heeft opnieuw een overnamevoorstel van zijn Amerikaanse branchegenoot PPG Industries van de hand gewezen. Dat maakte het verf- en chemieconcern uit Sassenheim woensdagochtend bekend.

Het hogere bod is volgens AkzoNobel nog altijd te laag.

Per aandeel was PPG nu bereid 88,72 euro op tafel te leggen, waarvan 56,22 euro in contanten. Het eerste bod, dat eerder deze maand naar buiten werd gebracht, bedroeg nog 83 euro per aandeel, waarvan 54 euro in contanten. Woensdagmiddag verhoogde PPG het bod op AkzoNobel nogmaals, naar negentig euro per aandeel.

In de schulden

AkzoNobel wijst op de flinke onzekerheid waarmee zijn aandeelhouders worden opgezadeld, omdat een fors deel van de waarde van het bod wordt bepaald door de koers van het aandeel PPG. Bovendien moeten de Amerikanen zich stevig in de schulden steken om het cashgedeelte van hun bod te kunnen ophoesten.

Zelf denkt AkzoNobel zijn aandeelhouders minstens zoveel waar voor hun geld te kunnen geven als PPG. Het kondigde na het eerste bod al aan dat gewerkt wordt aan een mogelijke opsplitsing. Daarbij zouden de chemietak en de divisie die verf en coatings maakt ieder hun eigen weg gaan. Dit zou moeten leiden tot betere groeiperspectieven.

Gevolgen voor werkgelegenheid

Gezien de overlap tussen beide ondernemingen vreest AkzoNobel bij een overname door PPG grote gevolgen voor de werkgelegenheid. 'PPG geeft geen wezenlijke garanties aan werknemers, waardoor onzekerheid ontstaat over duizenden banen wereldwijd.'

Verder stipt AkzoNobel aan dat bij een fusie met PPG waarschijnlijk grote delen van het gecombineerde bedrijf verkocht zouden moeten worden om mededingingsbezwaren weg te nemen. Werknemers en klanten kunnen daarvan de dupe worden, stelt het bedrijf.