Pannen helpen Royal Delft aan meer omzet

Borden van Royal Delft (archieffoto)
Borden van Royal Delft (archieffoto)
DELFT - Royal Delft heeft de omzet afgelopen jaar met 4 procent zien toenemen tot 24,5 miljoen euro. Dat maakte de producent van aardewerk, glazen, bestek en kookgerei woensdag bekend. De sterkste groei werd behaald door pannenfabrikant BK Cookware.
De groei ging wel ten koste van de winstgevendheid, die werd uitgehold door flink hogere marketinguitgaven. De nettowinst bedroeg 24.000 euro, tegen 169.000 euro in 2015. Voor dit jaar zijn de vooruitzichten positief, maar het bedrijf waagt zich niet aan voorspellingen over de resultaten. Het bedrijf staat ook bekend als 'N.V. Koninklijke Porceleyne Fles'. Dat bestaat sinds 1653.
BK Cookware, dat afgelopen jaar het 165-jarig bestaan vierde, zag de verkopen met meer dan 10 procent oplopen tot 18,5 miljoen euro. Dit ondanks het wegvallen van de omzet die bij V&D werd behaald. Die warenhuisketen ging vorig jaar failliet.

Minder toeristen door terrorisme
De verkoop van Delfts Blauw-aardewerk zat eveneens in de lift, vooral dankzij een hogere productie in opdracht van bedrijven. De musea in Delft en Amsterdam zagen de opbrengsten licht teruglopen. De terrorismedreiging in West-Europa drukte het aantal toeristen dat er over de vloer kwam.
Ook bestekfabrikant Van Kempen & Begeer behaalde een hogere omzet. Bij glasproducent Royal Leerdam was juist sprake van een daling.