Koolmonoxidemelder redt levens van gezin uit Rijswijk

Archief
Archief © John van der Tol
RIJSWIJK - Een gezin uit Rijswijk is dinsdagavond per ambulance naar het ziekenhuis gebracht vanwege een mogelijke koolmonoxidevergiftiging. In het huis werden door de brandweer levensgevaarlijke concentraties van het giftige gas gemeten. De aanwezigheid van de koolmonoxidemelder heeft mogelijk het leven van de gezinsleden gered.
De drie bewoners van het huis aan de Generaal Vetterstraat werden eerder gewaarschuwd door het alarm van hun koolmonoxidemelder. Ze belden direct de brandweer, die adviseerde om alle ramen open te zetten, zodat de koolmonoxide uit de woning zou verdwijnen.
Het ventileren bleek echter nog niet genoeg. Toen de brandweer aanwezig was en de ramen weer werden gesloten, werden er veel te hoge waardes gemeten. Uit onderzoek bleek dat de keukengeiser de veroorzaker was van de ontsnapte koolmonoxide in het huis. De brandweer onderzocht ook of het gas in andere huizen aanwezig was, omdat het gas onmerkbaar andere woningen kan binnen dringen. In die woningen werd niets gemeten.

Weer naar huis

De gezinsleden konden na een controle in het ziekenhuis weer naar huis. De geiser is door de brandweer afgekeurd en moet eerst worden gerepareerd of worden vervangen.
Koolmonoxide is een verraderlijk type gas omdat het een geurloos is. Een koolmonoxidevergiftiging leidt tot hoofdpijn, misselijkheid, gezichtsstoornis, hartkloppingen en bij langere blootstelling tot de dood.