Vier jaar en TBS wegens 'brute en vernederende' verkrachtingen

(Archieffoto)
(Archieffoto)
DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag veroordeelt Abdianis J. (32) tot een celstraf van vier jaar en TBS omdat hij op 19 mei vorig jaar een 60-jarige vrouw verschillende malen in haar woning in Alphen aan den Rijn verkrachtte. Ook moet de Alphenaar het slachtoffer een schadevergoeding van ruim 15.000 euro betalen.
Na een drugscocktail van heroïne, cocaïne en GHB gebruikt te hebben, belde hij op 19 mei 2016 in de vroege ochtend bij de flatwoning van het slachtoffer aan. Toen ze opendeed, greep hij haar meteen bij de keel en duwde haar naar haar slaapkamer.  

Na de eerste verkrachting, probeerde de vrouw aan de binnendringer te ontsnappen met het verhaal dat ze haar hondje moet uitlaten. De verdachte vergezelde haar echter naar buiten, sleurde haar terug naar de flatwoning, en dwong haar opnieuw tot seks. Onder dreiging van een mes moest de vrouw vervolgens geld gaan pinnen bij de Ridderhof en de Aarhof in Alphen.  Om kwart voor acht 's ochtends zag ze haar kans schoon, en vluchtte een slagerij in, waar ze trillend van de angst onder een toonbank werd aangetroffen.

'Bruut en vernederend'

De officier van justitie eiste
, naast een TBS-behandeling, een celstraf van vijf jaar vanwege de 'brute en vernederende' verkrachtingen. De Haagse rechtbank heeft daar woensdag in haar uitspraak een jaar cel vanaf gehaald omdat de man, nadat hij zijn celstraf heeft uitgezeten, ook nog lange tijd zal vastzitten in een kliniek voor zijn TBS-behandeling.

De rechtbank vindt dat Abdianis J. verminderd toerekeningsvatbaar is vanwege zijn afhankelijkheid van drugs. De celstraf van vier jaar en de TBS worden hem ook opgelegd vanwege andere strafbare feiten. Zo was hij betrokken bij hennepteelt, zou hij een ex-vriendin mishandeld hebben, en toonde hij een buurvouw ongevraagd in haar woning zijn geslachtsdeel. Op de vlucht voor de politie zou hij op 19 mei ook nog een 93-jarige vrouw in Alphen en haar buren mishandeld hebben.