Nog geen besluit over financieel herstelplan Voorschoten

© Dennis Kranenburg
VOORSCHOTEN - De gemeenteraad van Voorschoten heeft woensdagavond geen financieel herstelplan vastgesteld. Dit is in lijn met het advies van burgemeester Pauline Bouvy-Koene, die eerder deze week zei voor uitstel van het besluit te zijn. Hierdoor blijft de gemeente Voorschoten voorlopig nog wel onder financieel toezicht van de provincie.
Door geen
vast te stellen gaat de gemeenteraad in tegen de wens van gedeputeerde Rogier van der Sande. Bij hem zou op 31 maart een sluitende meerjarenbegroting voor Voorschoten op het bureau moeten liggen. Om dat voor elkaar te krijgen moest de raad een gat van drie miljoen in de begroting dichten. 'Het herstelplan moet er komen', zei Marco van der Meij van D66 over de uitstel. 'Maar dit plan moet wel overwogen zijn.'
'De prijs van het herstelplan is nu te groot voor de samenleving’, vindt GroenLinks. Dit gevoel wordt gedeeld door alle fracties in de raad. Het sluiten van het zwembad, het stopzetten van subsidies en het verhogen van de OZB worden gezien als te ingrijpende maatregelen. 'Er moet een discussie komen wat we nu echt met Voorschoten willen', aldus de VVD. Dit mag volgens het CDA niet overhaast gebeuren: 'Er zijn nu te veel losse eindjes om keuzes te maken.'

Hoe nu verder?

Daar zijn nog niet alle partijen het over eens. ONS en SP willen wachten op de begrotingsscan van de provincie. De VVD wil de gesprekken over regionale samenwerking stoppen, zodat Voorschoten zich op zichzelf kan richten. Terwijl het CDA eerst naar het verleden wil kijken, om te zien waar de financiële problemen door zijn ontstaan. Kortom, een concrete gezamenlijk plan is er nog niet.
De PvdA heeft voorgesteld om een open gesprek te voeren over een mogelijke fusie. Hierop hoeft de partij voorlopig niet te rekenen. Alleen de VVD heeft eerder laten weten alle opties open te houden, maar voor de overige partijen in de raad is onafhankelijkheid heilig. Er mag wel bezuinigd worden op de eigen organisatie, maar dan alleen op de ambtenaren. Het herstelplan moet nu voor 15 november bij de provincie leggen. Tot die tijd blijft voorschoten onder preventief financieel toezicht staan.