Instellingen

Toekomst huis-aan-huisbladen onzeker

Drukpersen van De Telegraaf Media Groep
Drukpersen van De Telegraaf Media Groep (TMG) © archieffoto ANP

LEIDEN - De toekomst van het Witte Weekblad en andere huis-aan-huisbladen in de regio is onzeker. In een aantal plaatsen bestaan er twee kranten naast elkaar. Het sterkste merk mag straks blijven.

Veel huis-aan-huisbladen zijn nu nog van Telegraaf Media Groep (TMG). Het bedrijf verkoopt tientallen bladen aan BDUmedia. BDUmedia is met ruim twintig titels in Midden-Nederland een van de grotere uitgevers van lokale nieuwsmedia in Nederland.

Een woordvoerder van TMG zei eerder donderdag dat een aantal titels niet wordt overgenomen en verdwijnt. BDUmedia spreekt dat tegen. Volgens een woordvoerder worden alle titels overgenomen, maar is het wel de bedoeling dat een aantal kranten op een gegeven moment verdwijnt. Of dat om uitgaven van het Witte Weekblad gaat of om andere huis-aan-huisbladen is nog niet duidelijk.

Samenwerking

BDUmedia is een samenwerking aangegaan met Uitgeverij Verhagen, die al kranten uitgeeft in onder meer Lisse, Hillegom, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Katwijk en Leiderdorp. 'Bij de titels die met elkaar in concurrentie zijn, zoals in Lisse, gaan we kijken welk merk het sterkste is en met dat merk gaan we door', zegt een woordvoerder van BDUmedia.

In onder meer Leiden, Alphen, Kaag en Braassem en Nieuwkoop heeft Uitgeverij Verhagen nog geen kranten. Daar blijft het Witte Weekblad volgens de uitgever voorlopig dus gewoon bestaan.

Ontslagen

De verkoop van de titels gaat volgens TMG gepaard met een reorganisatie waardoor 32 arbeidsplaatsen verdwijnen. Er worden vooral mensen ontslagen die een ondersteunende of commerciële functie hebben. Er verdwijnen ook acht banen op de redacties.

TMG maakte eerder al bekend dat het overwoog te stoppen met de weekbladen, omdat ze te weinig opleveren. Door de verkoop wordt volgens het bedrijf het voortbestaan van de bladen veiliggesteld en blijven de meeste banen behouden.

De verkoop van de huis-aan-huisbladen staat volgens een woordvoerder los van de overnamestrijd rond TMG. Het Vlaamse krantenbedrijf Mediahuis en televisiemagnaat John de Mol willen allebei eigenaar worden van het moederbedrijf van onder meer dagblad de Telegraaf en een aantal regionale dagbladen.