Opsporingsonderzoeken naar 200 jihadisten

Archief
Archief
DEN HAAG - De Landelijke Recherche is begonnen met opsporingsonderzoeken naar ruim tweehonderd Nederlandse jihadisten die zich zouden hebben aangesloten bij een van de terreurgroepen in het strijdgebied in Syrië en Irak.
Dat maakte officier van justitie Ferry van Veghel donderdag bekend tijdens een pro-formazitting in de rechtbank van Rotterdam, waar tien mannen bij verstek zijn gedagvaard voor deelname aan de gewapende strijd van Islamitische Staat en andere strijdgroepen.
Volgens de aanklager gaat het om ruim tweehonderd onderzoeken waarin zeer moeizaam bewijs moet worden vergaard. Dat is tijdrovend en buitengewoon intensief, ook al omdat in die gebieden geen fysiek bewijs kan worden verzameld. Dat onderzoek moet leiden tot het structureel berechten van jihadisten, volgens het OM omwille van de veiligheid in Nederland.

Meteen na terugkeer straf uitzitten

Het OM wil niet afwachten met berechting totdat zij terugkeren, maar hen op grond van een vonnis meteen na terugkeer hun straf laten uitzitten. Dan kan eventueel ook beroep tegen het vonnis worden aangetekend, stelt het OM. Er is volgens de aanklager al een precedent. In juli vorig jaar zijn vier jihadisten door de Haagse rechtbank bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel voor vergelijkbare feiten.
De tien personen die donderdag zijn gedagvaard, worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en van de voorbereiding van terroristische misdrijven. Het gaat om Thierry K. (29) uit Zoetermeer, Victor D. (29) uit Raalte, Jihad S. (18), Yago R. (24) en Marouane B. (22) uit Arnhem, Khalid B. (31) uit Velp, Jeroen van D. (27) uit Almere, Khalid B. (24) uit Vlaardingen, Adil B. (26) uit Rotterdam en Ridvan O. (21) uit Utrecht.

Zoektocht via Facebook

Het OM heeft via Facebookadvertenties die zijn verspreid in de omgeving van de Iraakse stad Mosul geprobeerd in contact te komen met de jihadisten. Eén van hen, Victor D., heeft gereageerd. Hij heeft laten weten dat het moeilijk is om weg te komen omdat daar de doodstraf olp staat. Zijn advocvaat vroeg om uitstel van de zaak. De rechtbank beslist vandaag of de zaak doorgaat, ondanks de afwezigheid van de verdachten.