Twee enorme nieuwe woontorens naast de Utrechtsebaan in Den Haag

Op de Grotiusplaats in Den Haag komen twee nieuwe woontorens.
Op de Grotiusplaats in Den Haag komen twee nieuwe woontorens. © Provast
DEN HAAG - Een al 25 jaar braakliggend stuk grond naast de Utrechtsebaan in Den Haag krijgt een nieuwe bestemming. Op de Grotiusplaats komen twee enorme woontorens: een van 120 en een van 100 meter hoog. Met daarin plek voor in totaal 500 appartementen die in prijs variëren van sociale huur tot middeldure huur. Mogelijk komen er ook koopwoningen.
De woontorens op de Grotiusplaats worden ontworpen door Winy Maas van architectenbureau MVRDV en ontwikkeld door Provast, maakte de gemeente Den Haag donderdag bekend. De duurzame gebouwen krijgen gevels van natuursteen en hout. Op de begane grond komt plek voor bedrijven, zoals horeca.
Volgens wethouder Joris Wijsmuller (HSP) wordt met de torens wonen in het hart van Den Haag toegankelijk voor een ‘brede doelgroep’. Hij meent dat er spraks is van 'het stedelijk wonen van de toekomst', door de combinatie van groen, duurzaam en alle faciliteiten die bij de stad horen binnen handbereik.

Aantrekkelijk

Zijn collega Boudewijn Revis (VVD) wijst erop dat een belangrijk route van het Centrum en het Centraal Station naar de Theresiastraat en het Beatrixkwartier wordt afgemaakt. ‘Door als gemeente te investeren in een aantrekkelijke buitenruimte worden de investeringen van bedrijven aangejaagd. Ook hier is dat het geval’, stelt hij in een verklaring.
De torens Grotius I en II zijn ook het startpunt van de metamorfose van het gebied ten oosten van het Centraal Station, inclusief het deels overkappen van de Utrechtsebaan en het doortrekken van voetgangersroute richting Bezuidenhout.

Kantoren

De Grotiusplaats ligt sinds 1992 braak. Het was ooit de bedoeling dat er kantoren zouden komen. Naar verwachting kan Provast begin 2018 starten met de bouw van de woningen en parkeergarage, waarna de gemeente in 2019 begint met de werkzaamheden voor de overkapping Utrechtsebaan. De bedoeling is dat hier een park komt. In 2020 kan dan na oplevering van de woningen de nieuwe buitenruimte worden ingericht.