Hanneke van der Werf nieuwe voorzitter presidium Haagse raad

Het Haagse D66-raadslid Hanneke van der Werf. | Foto gemeente Den Haag
Het Haagse D66-raadslid Hanneke van der Werf. | Foto gemeente Den Haag
DEN HAAG - D66-raadslid Hanneke van der Werf wordt de nieuwe voorzitter van het presidium, het dagelijks bestuur van de Haagse gemeenteraad. De raad moet daarmee vanavond nog officieel instemmen, maar zij is de enige kandidaat, zegt D66-fractievoorzitter Robert van Asten. ‘Hanneke wil het graag en wij hebben er alle vertrouwen in dat zij het prima kan.’
Eén van de taken van Van der Werf is ervoor zorgen dat de vergaderingen van commissies en de raad op een andere manier gaan verlopen. 'Inmiddels telt de gemeenteraad zestien fracties en dat vraagt een vernieuwende manier van met elkaar omgaan', aldus Van Asten. ‘We hebben in andere steden naar de debatcultuur gekeken en misschien kunnen we ook nog de stad er beter bij betrekken.’
De rapporten over een andere vergadercultuur in het Haagse stadhuis worden binnenkort naar de raad gestuurd en dan besproken.

Geen wethouder

Van der Werf volgt als voorzitter van het presidium Rachid Guernaoui op. Hij kan die functie niet langer vervullen omdat hij op 17 februari van dit jaar uit de D66-fractie stapte. Dit nadat hij op een haar na geen wethouder werd.
Guernaoui pleegde een coupe en stelde zichzelf kandidaat nadat wethouder Ingrid van Engelshoven bekend maakte dat ze Tweede Kamerlid wilde worden. D66 schoof vervolgens Saskia Bruines als officiële kandidaat naar voren. Maar Guernaoui legde zich daarbij niet neer. Tijdens de stemming in de gemeenteraad bleek dat hij uiteindelijk slechts drie stemmen minder kreeg dan Bruines.

Communicatiemedewerker

Hanneke van der Werf zit nu drie jaar voor D66 in de Haagse raad. Zij is in het dagelijks leven communicatiemedewerker bij de Tweede Kamerfractie van haar partij.