Haagse politiek: proef met strandhuisjes wordt niet gestopt

DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad voelt er niets voor om de proef met strandhuisjes bij Kijkduin voortijdig te stoppen. De huisjes mogen van de raad dit seizoen gewoon nog blijven staan. Wel loopt er nog een flink aantal juridische procedures die mogelijk een einde kunnen maken aan de proef die in principe vijf jaar duurt en nu het tweede jaar ingaat.
GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen eigenlijk zo snel mogelijk een streep zetten door de proef, bleek donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Andere partijen, zoals de Haagse Stadspartij, willen nadere eisen stellen aan de huisjes. Maar de rest van de gemeenteraad voelde daar niet veel voor, bleek tijdens het debat.
Zij wezen erop dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt voordat de proef van start ging. ‘Het is betreurenswaardig dat de situatie op het strand een stuk killer is geworden’, aldus D66-fractieleider Robert van Asten. ‘Maar wij willen de proef afmaken. Deze ondernemers hebben fors geïnvesteerd en hebben recht op een betrouwbare overheid.’

'Aanwinst voor de stad'

De VVD noemde de huisjes ook ‘een aanwinst voor de stad en ons strand’. Bovendien zei raadslid Ingrid Michon dat er volgens haar geen aanwijzingen zijn dat de natuur schade oploopt.
Dit jaar zijn voor de tweede keer huisjes op het strand bij Kijkduin neergezet. Volgens de eigenaren zijn die een groot succes. Ze zijn bijna volledig volgeboekt. En de mensen die er verblijven zouden het geweldig vinden.

Kritiek

Maar er klinkt ook kritiek. De provincie Zuid-Holland heeft zich tegen de huisjes gekeerd. Ook natuurliefhebbers en een paar ondernemers in de nabijheid maken bezwaar. Vandaar dat er nog diverse procedures lopen tegen de proef.
De critici in de raad sluiten zich daarbij aan. Zij zeggen onder meer dat de Zandmotor negatieve gevolgen ondervindt en dat de natuurlijke aanwas van de duinen in gevaar komt. Ook stellen ze dat het strand ‘voor iedereen is’ en niet alleen voor een paar mensen die in een van de huisjes verblijven.

Geen schade

De exploitanten en wethouder Boudewijn Revis (VVD) zeggen juist dat er geen aanwijzingen zijn voor schade aan de natuur. Bovendien wijzen ze erop dat er een pad is aangelegd waarvan iedereen gebruik kan maken en dat het strand dus juist beter is ontsloten. ‘Wij hebben een vergunning, voldoen aan de eisen en verschuiven geen zandkorrel te veel’, aldus Jeroen Struving, exploitant van twintig huisjes.
Ook las een van de eigenaren tijdens de vergadering verklaringen voor van ondernemersverenigingen in de omgeving waarin staat dat de strandhuisjes een positieve invloed hebben op de badplaats Kijkduin. Er zouden daar meer klanten komen.