Instellingen

Transformatie kantoren naar woningen neemt een vlucht in Zoetermeer

De Baron, het nieuwste getransformeerde kantoorgebouw van Zoetermeer.
opening de baron zoetermeer transformatie © Gemeente Zoetermeer

DEN HAAG - Er wordt flink verbouwd in Zoetermeer. Wethouder Taco Kuiper opende vrijdag wooncomplex De Baron in Zoetermeer, een voormalig kantoorpand dat omgebouwd is tot appartementencomplex.

Hiermee neemt de transformatie van kantoren naar woningen in de stad een verdere vlucht. Door de transformatie van in totaal minstens zes kantoorpanden moeten er zo'n 1300 broodnodige starterswoningen bijkomen.

Twee projecten zijn in 2015 al verbouwd. Aan de Engelandlaan en de Italiëlaan zijn in totaal 197 woningen bijgekomen. Op beide locaties waren in eerste instantie kantoorpanden gevestigd.

Vergunningen

Voor nog twee locaties aan de Engelandlaan zijn omgevingsvergunningen afgegeven om ook deze kantoren bewoonbaar te maken.

Een kantoorgebouw aan Zoetermeerse Duitslandlaan huisvest op dit moment tijdelijk de gemeentebalies en bibliotheek, maar ook daarvoor is een omgevingsvergunning aangevraagd. Daar zouden dan 48 starterswoningen gebouwd moeten worden.

Andere initiatieven

In andere delen van de stad lopen volgens de gemeente nog initiatieven, waarvoor nog geen vergunningen aangevraagd zijn. In het zogenoemde 'entreegebied', rondom het centraal station van Zoetermeer, zouden die initiatieven zo'n 1000 woningen kunnen opleveren.

Naast het verbouwen van bestaande kantoren vinden er ook transformaties plaats door middel van sloop-nieuwbouw. Dat houdt in dat een kantoor gesloopt wordt om plaats te maken voor nieuwbouw.