Jaren niets gedaan met DNA-hit in verkrachtingszaak Delft

© NFI - DNA-onderzoek
DELFT - Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie hebben bijna tien jaar niets gedaan met een DNA-match in twee verkrachtingszaken. Bij een 43-jarige man uit Drachten werd in 2008 DNA afgenomen en dat kwam overeen met materiaal gevonden bij de verkrachting van een vrouw in Leeuwarden in 1997 en een vrouw in Delft in 1998. Met die matches werd echter niets gedaan.
Het DNA van de verdachte werd in 2008 afgenomen na een veroordeling voor mishandeling. Toen het DNA werd opgenomen in een databank kwamen er twee hits met de zaken uit 1997 en 1998.
Destijds is niets met die hits gedaan; de man werd niet opgepakt. Het OM en de politie onderzoeken waarom dat niet is gebeurd. Het NFI, de instelling die de databank beheert, heeft in 2008 wel rapport uitgebracht over de twee hits.

Zedenpolitie

De Haagse zedenpolitie kwam de DNA-match eind 2016 alsnog tegen. Zij stelden het OM Den Haag op de hoogte.
Na nieuw onderzoek werd de man uit Drachten afgelopen donderdag opgepakt.

Delftse slachtoffer ingelicht

De 35-jarige vrouw uit Delft werd in haar huis verkracht door een man die ze tijdens een avond stappen had leren kennen. In Leeuwarden werd een 22-jarige prostituee gewelddadig beroofd van haar gouden ketting en verkracht. Beide zaken werden niet opgelost en uiteindelijk werden de dossiers gesloten.
De vrouw uit Leeuwarden is inmiddels overleden. De vrouw uit Delft is door de politie op de hoogte gesteld over de ontwikkelingen.