Mag een schurftige hond een kar trekken? Politiehandboek uit 1915 geeft antwoord

Het politiejaarboekje.
Politiejaarboekje uit 1915 © Facebook politiebureau De Heemstraat
DEN HAAG - Hoe hard mocht een paard in 1915? Wat te doen als je gebeten wordt door een dolle hond? In het politiejaarboekje uit 1915 dat onlangs door straatvegers van het Haags Werkbedrijf werd gevonden kun je het allemaal lezen. Het boekwerkje is cadeau gedaan aan de agenten van politiebureau De Heemstraat, die 'direct in de gaten hadden dat ze iets bijzonders in handen hadden', aldus een bericht op hun Facebookpagina.
De straatvegers vonden op straat een doos vol oude boeken, met daarin onder meer het ‘Jaarboekje voor de Politie in Nederland’ uit 1915. Het boekje behoorde waarschijnlijk toe aan een zekere D. Zuidwijk, denken de agenten.
Het boekwerk dient als bron van informatie voor de agent in de twintigste eeuw. Er staan bijvoorbeeld posttarieven in, en tips voor eerste hulp bij ongelukken als 'een gesprongen bloedader' of 'beet van een dollen hond'.

Trekhondenwet en trivia

Gebeten worden door een dolle hond is tegenwoordig niet echt meer iets om je dagelijks druk om te maken. In het jaarboekje uit 1915 staan meer situaties uit de vorige eeuw waar we nu wellicht niet meer bij stilstaan. De 'trekhondenwet', die voorschreef dat een kar niet mocht worden getrokken door 'kreupele, schurftige, gewonde, zichtbaar drachtige of zoogende honden' bijvoorbeeld.
Onder het kopje 'wetenswaardigheden' staat bovendien te lezen dat een paard in draf gemiddeld 220 meter per minuut aflegt. Dat is zo'n 13 kilometer per uur. Wat de snelheidsregels waren in die tijd is niet duidelijk.

Oudste exemplaar?

De agenten van politiebureau De Heemstraat vroegen het na bij het Nederlands Politiemuseum, maar het boekje is niet het oudste gevonden exemplaar. Het museum heeft er een uit 1900 in zijn collectie. Het gevonden boekje uit 1915 wordt nu bewaard op bureau De Heemstraat.