Instellingen

Inbraak bij vrijwilligersinstelling Iedereen Een Maaltijd in Zoetermeer; buit 700 euro

De kassalade met de achtergebleven stuivers.
De kassalade met de achtergebleven stuivers. © Stichting Iedereen Een Maaltijd

ZOETERMEER - Een laptop, een mobieltje en 700 euro. Dat is het voornaamste deel van de buit die werd gemaakt bij een inbraak zondag bij vrijwilligersinstelling 'Iedereen Een Maaltijd' in Zoetermeer.

Naast bloedsporen en een voetafdruk werden ook de stuivers in de verder lege kassa achtergelaten. De instelling, die kookt voor minderbedeelden, is pas een paar maanden geopend.

Oprichtster Brenda Hartgring spreekt van 'niet de meest slimme inbreker'. 'Hij heeft noodglas gebroken en is gewond geraakt, dus er zat bloed op de deur. En hij heeft een duidelijke voetafdruk achtergelaten.'

De dader is via de achterdeur van het pand naar binnen geslopen. Dat moet ofwel via de garage, waar een camera hangt, ofwel met een sleutel. Omdat weinig mensen die sleutel hebben, zou dat het makkelijker maken om de inbreker op te sporen.

Geen noodmaaltijden of vakantie

Hartgring geeft aan dat er, omdat ook de donatiepot leeg is geroofd, tijdelijk geen noodmaaltijden beschikbaar zijn. Die kunnen minderbedeelden normaal gesproken gesponsord krijgen, mocht dat nodig zijn. Daar is dus nu tijdelijk geen geld voor, omdat de stichting geen subsidie ontvangt.

'De gestolen laptop is bijna meteen vervangen door een naburige stichting. Maar er zijn ook envelopjes met fooien van de vrijwilligers gestolen. En dan toch die stuivers achterlaten. Die waren te min. Mijn envelopje met mijn spaargeld zodat ik een weekend weg kon met familie is ook weg. Ik heb zelf ook weinig inkomen, dus dat weekendje weg kan ik vergeten,' aldus een emotionele oprichtster. 'Maar je moet blijven lachen, anders kom je er niet. Ik heb één dag alleen maar gehuild, maar nu gaan we weer positief zijn. We knokken door.'