Joost tijdens de Special Olympics: Aanmoedigen en een bronzen medaille

ZOETERMEER - 'Of Joost nu wint of verliest, het maakt hem niet uit. Hij is even enthousiast,' vertelt zijn vader Harry van der Valk. De 21-jarige Joost van der Valk uit Zoetermeer heeft een verstandelijke beperking en vertegenwoordigt Nederland tijdens de Special Olympics in Oostenrijk. Deze week moet de shorttracker een finale schaatsen. Met succes, hij is namelijk derde geworden op de 777 meter.
nog een betere wedstrijd. Tijdens de vijfhonderd meter wordt Joost vijfde, maar schaatst hij wel een nieuw persoonlijk record. 'Joost stond als enige van
zeer zwaar ingedeeld tijdens de finale. Hij is de beste schaatser van het hele Team NL,' vertelt zijn moeder Marinka van der Valk trots.
In de heatbox, waar alle schaatsers voor de wedstrijd wachten, is Joost kalm en kijkt hij uit naar het schaatsen. Als hij eenmaal klaar is moedigt hij het publiek aan om nog harder te juichen voor hem, net zoals wanneer hij de medaille krijgt tijdens de prijsuitreiking.

Altijd enthousiast

Goud of geen goud, Joost is dus altijd blij als hij de finish over schaatst. Ook is hij heel enthousiast als zijn teamgenoten van Team NL een prijs winnen. Tijdens de laatste dagen van zijn reis in Oostenrijk moedigt hij zijn medesporters aan en geniet hij nog even van de omgeving. Dan is het weer tijd om naar huis te gaan. Met een medaille en een lintje in zijn zak, en een hele hoop ervaringen rijker.  
Tijdens de reis houden coach Christel en de ouders van Joost een vlog op onze website bij, zodat we niets missen van zijn avonturen in Oostenrijk.