Proef in Den Haag: mensen eerder helpen om schulden te voorkomen

DEN HAAG - ‘Het blokkeert eigenlijk het normale denken. Je kunt aan niets anders denken, want de ene brief na de andere komt binnen. En op een gegeven moment maken mensen niet eens meer hun post open omdat ze toch weten dat dat het om rekeningen gaat die ze niet kunnen betalen. Dus het is wel logisch dat mensen er niet meer normaal bij kunnen zijn.’
Bodine Pereira Caldeira had door trieste privé-omstandigheden een tijdje geen goed overzicht over haar financiën. De rekeningen stapelden zich op. En nu weet ze als geen ander wat schulden hebben met je doet. ‘Iedereen gaat ervan uit dat het normaal is dat je je vaste lasten betaalt. En zodra dat dat mis gaat zie je dat mensen zich gaan schamen en veel te laat aankloppen voor hulp’, vertelt ze.
Pereira Caldeira wordt nu coach bij de pilot Incassovrije Wijken. De bedoeling is dat mensen in problemen dreigen te komen, worden begeleid. Voordat ze in een moeras van ellende zakken, gaat een vrijwilliger hen helpen bij het maken van een overzicht van inkomsten en uitgaven, kijken waarop kan worden bespaard, of alle regelingen wel worden benut, of dat er mogelijkheden zijn om meer inkomsten te krijgen.

Steuntje in de rug

Belangrijk daarbij is wel dat de deelnemers zélf zeggenschap over de financiën houden, maar wel een steuntje in de rug krijgen.
Alle vrijwilligers krijgen een training en begeleiding van professionals. Bij problematische schulden leiden ze door naar schuldhulpverlening. Bewoners worden door onder meer woningcorporaties, energieleveranciers en maatschappelijke partners uitgenodigd om aan de pilot deel te nemen.

Armoede fors toegenomen

Armoede is de laatste jaren fors toegenomen, blijkt uit gegevens van de gemeente Den Haag. Ongeveer tien procent van de Nederlanders leeft onder de armoedegrens. In Den Haag is dat niet anders. In Den Haag hebben 62.856 Hagenaars een inkomen tot 130 procent van het minimumloon. 54.259 hiervan tot 110 procent van het minimum. 42 procent hiervan heeft een bijstandsuitkering.
Wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA): ‘Door in een vroeg stadium steun te organiseren is iedereen beter én goedkoper af.’

Verlost van angst

De vrijwilligers hopen dat de deelnemers een betere toekomst krijgen. Verlost van de angst om de greep op hun leven kwijt te raken. Pereira Caldeira: ‘Dat vind ik het belangrijkste. Dat mensen weer kunnen dromen en een perspectief hebben in hun leven.’