Haags Historisch Museum toont alternatief 'Gezicht op Den Haag'

Gezicht op Den Haag (Casper Faassen)
Gezicht op Den Haag (Casper Faassen) © Haags Historisch Museum
DEN HAAG - Het hypermoderne 'Gezicht op Den Haag' van kunstenaar Casper Faassen is de komende maanden te bewonderen in het Haags Historisch Museum. Faassen, die fotografie en schilderkunst combineert, liet zich inspireren door schilder Jan van Goyen, die in de zeventiende eeuw ook een stadsgezicht van Den Haag maakte.
Net zoals Van Goyen koos Faassen voor een vogelvluchtperspectief om zoveel mogelijk herkenbare gebouwen op te nemen. Maar waar de oude meester werkte vanuit de Binckhorst, ten zuidoosten van de stad, maakte Faassen zijn foto vanaf het dak van het ministerie van Infrastructuur en Milieu aan de Plesmanweg, aan de noordkant van de stad. Dus letterlijk vanaf de andere kant. Voor het maken van de foto kreeg de Leidse kunstenaar persoonlijk toestemming van demissionair minister Melanie Schultz van Haegen.
De foto is op glas gedrukt en vervolgens met glasverf en goudkleurig bladmetaal bewerkt. Faassens kunstwerk (2,70 bij 1,70 meter) komt in het Haags Historisch Museum naast het 6 meter brede stadsgezicht van Van Goyen te hangen. Het is daar te zien van 8 april tot en met 9 juli.