Avalex blijft erbij: Dobbewijk in Voorschoten enige beschikbare locatie voor nieuw afvalbrengstation

DEN HAAG - De Dobbewijk in Voorschoten is in de regio de enig beschikbare locatie voor de bouw van een nieuw afvalbrengstation. De gemeente is tegen en had afvalbedrijf Avalex verzocht een andere plek te vinden, maar die is er volgens het dagelijks bestuur van Avalex niet.
De huidige afvalbrengstations in Voorburg, Wassenaar en Nootdorp zijn verouderd en zullen de komende jaren sluiten. Daarvoor in de plaats moet een groot en modern station komen, dat Avalex zelf een ‘duurzaamheidscentrum’ noemt. Omwonenden zijn
, omdat zij een toename van verkeer en stankoverlast vrezen. Het bestuur wil dat het nieuwe station binnen 15 minuten te bereiken is ‘voor de meeste inwoners’.
Uit onderzoek is volgens Avalex gebleken dat andere locaties minder geschikt zijn dan de Dobbewijk. Zo is Katwijk ‘te ver weg’ voor praktisch alle inwoners, heeft een locatie in Leiden ‘onvoldoende capaciteit’ en zijn de Binckhorst in Den Haag en Zoetermeer ‘te ver voor inwoners van Wassenaar en een gedeelte van Leidschendam’.

Enige kansrijke locatie

De Dobbewijk is ‘de facto de enige kansrijke locatie’, aldus het bestuur . ‘Op dit moment zijn geen andere locaties beschikbaar, ook niet bij omliggende gemeenten.’ Avalex verzorgt de afvalverwerking voor gemeenten rond Den Haag. Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp, Wassenaar, Delft en Midden-Delfland zijn eigenaar van het afvalbedrijf. In Voorschoten haalt Avalex wel afval op, maar die gemeente is geen aandeelhouder van het bedrijf.
Voorschoten is tegen de komst van het afvalbrengstation en het college heeft Avalex verzocht om een andere locatie te zoeken, maar de gemeente kan de bouw niet tegenhouden als dat past binnen het bestemmingsplan. Avalex gaat er vanuit dat dat het geval is. ‘Het vergunningentraject kan snel starten. De gemeente Voorschoten zal uiteindelijk een vergunning moeten afgeven’, schrijft het bestuur.

Goede buur

Avalex wil een ‘goede buur’ zijn en met de gemeente, bewoners en ondernemers overleggen over hoe zij ‘gezamenlijk tot een goede verdere inpassing kunnen komen waardoor eventuele overlast zo veel mogelijk wordt beperkt’. De Voorschotense wethouder Daan Binnendijk (CDA) kon dinsdagmiddag niet reageren op het standpunt van Avalex.
Het bestuur wijst ook op mogelijke risico’s rond het nieuwe station, bijvoorbeeld dat de vergunning alsnog geweigerd wordt. Het bestuur rekent op een lange procedure en veel negatieve publiciteit. Een lange procedure kan volgens Avalex ook leiden tot hogere bouwkosten. Het afvalbedrijf verwacht nu dat de aankoop van de grond en de bouw van het afvalbrengstation zo’n 8,5 miljoen gaat kosten.

Bestuursvergadering

Dinsdagavond is er op het hoofdkantoor in Den Haag een extra vergadering van het algemeen bestuur (AB) over het afvalbrengstation. In het AB zitten onder andere wethouders uit de deelnemende gemeenten.