Haagse 'jihadiste op huwelijksreis' vrijgesproken

Rechtbank. Archief Omroep West
Rechtbank. Archief Omroep West
DEN HAAG - De 28-jarige Azziza A. uit Den Haag is vrijgesproken van poging tot deelname aan een terroristische organisatie. Het openbaar ministerie verdacht de vrouw ervan dat ze zich wilde aansluiten bij IS of een andere jihadistische beweging, maar de rechtbank in Den Haag vindt dat daar niet voldoende bewijs voor is. De uitspraak in de zaak is dinsdag gedaan.
Het openbaar ministerie eiste twee weken geleden
tegen de vrouw. Volgens justitie was ze naar Turkije gevlogen met de bedoeling om vanuit daar, met haar kersverse Belgische echtgenoot, verder te reizen naar Syrië.
Maar de rechtbank concludeert dat het echtpaar een retourvlucht en een hotel had geboekt, en dat er dus in elk geval de schijn is dat ze alleen op huwelijksreis gingen, zoals de vrouw in haar verdediging had aangevoerd.

Man vast in België

Dat de vrouw een radicaal gedachtengoed aanhangt, zoals het OM ook betoogde, is volgens de rechtbank niet voloende bewezen.
Haar man zit vast in België. Van hem denkt de rechtbank wel dat hij geradicaliseerd is en naar Syië wilde, maar er is geen concreet bewijs dat de vrouw van zijn plannen op de hoogte was. Zij wist ook niet dat de man in België reeds was getrouwd en twee kinderen heeft.