Bewoners Rapenburg in Leiden wanen zich voor één dag in de Gouden Eeuw

LEIDEN - Het Rapenburg in Leiden is woensdag het decor voor opnames van de driedelige televisieserie The Miniaturist van de BBC. Omdat het verhaal zich afspeelt in de Gouden Eeuw is het straatbeeld helemaal aangepast. Voor één dag dus geen auto’s, straatborden, boomkransen en fietsbeugels.
De tijdelijke verbouwing kost de gemeente zelf helemaal niets. De kosten zijn voor de producent van de televisieserie. Het verhaal speelt zich oorspronkelijk af op de Herengracht in Amsterdam, maar om logistieke redenen vinden de opnames plaats in Leiden. Martin Braam van de gemeente Leiden is blij met de gratis promotie. ‘Leiden wordt op de kaart gezet. De mooiste gracht, straat van Leiden komt prominent in beeld.’
Ook de figuranten hebben een paar geweldige dagen. De producent heeft er alles aan gedaan om het eruit te laten zien als in de tijd van de zeventiende eeuw. Max Misljencevic en Simon Boterkooper: ‘De setting is wel goed voor een serie die zich afspeelt in de Gouden Eeuw. Zo zien we er ook uit. En als je in de kerk loopt dan lijkt het alsof je enkele eeuwen terug bent gegaan in de tijd.’

Mysterieuze pakketjes

The Miniaturist is een verfilming van de gelijknamige bestseller van Jessie Burton. Het verhaal vertelt over een jongedame die van haar veel oudere echtgenoot, een rijke handelaar die altijd op reis is, een poppenhuis cadeau krijgt om haar eenzaamheid te verdrijven. Als er mysterieuze pakketjes worden bezorgd voor het poppenhuis onthullen zich allerlei geheimen met een dramatische en gewelddadige wending.
De televisieserie is rond Kerst 2017 te zien bij de BBC. The Miniaturist is ook verkocht aan Nederland, maar het is nog niet bekend waar en wanneer het hier wordt uitgezonden.