Instellingen

Onregelmatigheden bij Haagse stembureaus

© archief

DEN HAAG - Het stemmen in Den Haag is bij een aantal stembureaus niet goed gegaan. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Bij een aantal stembureaus klopte de uitslag niet. Ook werkte de speciale stempassen-app niet altijd en waren er op bepaalde plekken niet genoeg stembiljetten.

In 43 van de 273 stembureaus in Den Haag werkte de speciale stempassenapp niet naar behoren. Deze app scant stempassen op geldigheid. Soms gaf de app volgens RTL ten onrechte aan dat de stempas ongeldig was. In 18 Haagse stembureaus was er een tekort aan stembiljetten en bovendien hadden 5 stembureaus telverschillen met de daadwerkelijk uitgebrachte stemmen.

Zo telden de Maria Montessorischool 61 stemmen minder, Stadsdeelkantoor Loosduinen had er 21 tekort en ook op Bassisschool de Gantel waren er 35 stemmen minder dan er geregistreerd waren. Daarentegen telde de Haagse Hogeschool 33 stemmen meer en ook het stembureau Bibliotheek Transvaal telde 43 meer uitgebrachte stemmen dan er geregistreerd waren.

Geen hertelling

Een woordvoerder van de Kiesraad is niet blij met de onregelmatigheden, maar de uitkomsten van het onderzoek zijn voor de raad geen reden om de stemmen opnieuw te tellen. De geconstateerde verschillen hebben verder geen invloed op de verkiezingsuitslag.

RTL Nieuws komt met haar bevindingen na bestudering van de processen-verbaal van de stembureaus in Den Haag en Amsterdam. In deze processen-verbaal worden incidenten gemeld.