Instellingen

Omstreden afvalbrengstation Voorschoten van de baan

© GinoPress

VOORSCHOTEN - De bouw van een afvalbrengstation in de Voorschotense Dobbewijk is van de baan. Dat heeft het algemeen bestuur (AB) - met daarin de vertegenwoordigers van de gemeenten die samen Avalex betalen - dinsdagavond besloten. De leiding van het afvalbedrijf had maandag nog de conclusie getrokken dat de Dobbewijk de enige kansrijke locatie voor een nieuw afvalbrengstation is.

Het

van het afvalbedrijf bestaat onder meer uit wethouders van zes gemeenten, die samen eigenaar zijn van Avalex. Om het afvalbrengstation in Voorschoten te bouwen, moest een tweederde meerderheid van het AB zich achter het voorstel van de

scharen om de grond in de Dobbewijk te kopen.

Maar die meerderheid is er niet, omdat bestuurders uit Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland en Rijswijk tegen stemden.De afgevaardigden van Wassenaar en Leidschendam-Voorburg stemden vóór de aankoop van de grond, die zo'n 3 miljoen euro moest opbrengen. De optie op de grond verloopt vrijdag (31 maart). De afvaardiging van Delft stemde tegenstrijdig: een bestuurder - voorzitter Stephan Brandligt - was voor, de ander tegen.

Grote onrust

Door het besluit van het AB moet Avalex op zoek naar een andere locatie voor een nieuw afvalbrengstation. De huidige stations in Voorburg, Wassenaar en Nootdorp zijn verouderd en zullen de komende jaren sluiten, als eerste het station in Voorburg (medio 2018). Het nieuwe afvalstation moet zo'n 6.000 vierkante meter groot worden.

De Voorschotense wethouder Daan Binnendijk (CDA) is blij met het besluit van het algemeen bestuur. 'Het station zou middenin de Dobbewijk vlakbij huizen komen. Daar is grote onrust over ontstaan onder bewoners en ondernemers. Het is goed dat de bouw niet doorgaat.'

Kosten verhalen

Zijn collega uit Leidschendam-Voorburg, Frank Rozenberg (GBLV), is minder te spreken over het besluit van het AB. De kosten die zijn gemeente tot nu heeft gemaakt, wil Rozenberg verhalen op Voorschoten.