Westlandse lelies met Pasen wereldnieuws

REGIO - Westlandse lelies zijn op zondag 16 april even wereldnieuws. Paus Franciscus wordt tijdens zijn zegen Urbi et Orbi (voor stad en wereld) op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek namelijk omringd door honderden planten uit Westland. Onder meer Van Schie Potlelies uit Honselersdijk en Moerman Lilium uit De Lier leveren dit jaar de lelies aan.
'Hoofdarrangeur Paul Deckers is degene die deze gebeurtenis in goede banen moet leiden. Hij belde ons vorig jaar na Pasen met de vraag of wij dit jaar de planten wilden leveren', vertelt Marcel van der Voort van Van Schie Potlelies aan mediapartner WOS.
'Daar moesten we wel even over nadenken. Er zitten best wat haken en ogen aan. De lelies bloeien normaal niet rond Pasen. Daar moesten we dus wel wat trucjes voor uithalen. Uiteindelijk hebben we besloten om het te doen. Het is toch een promotie van ons (West)land.'

Stuifmeelloze lelies

Beide Westlandse bedrijven werden uitgekozen vanwege hun speciale stuifmeelloze lelie. Een van de voordelen hiervan is dat er geen stuifmeel aan de kleren van de bezoekers gaat zitten. Van Schie levert de potplantvariant, Moerman Lilium is verantwoordelijk voor de snijbloemvariant.
Er zit wel een nadeel aan de gebeurtenis: de bedrijven krijgen geen geld voor hun planten. Ze zijn afhankelijk van particuliere giften om de bloemenzee op het Sint-Pietersplein tot een succes te maken. Van der Voort: 'Daarom staan we niet te springen om dit elk jaar te doen. Het is sowieso vreemd dat Bloemenbureau Holland of andere partijen dit visitekaartje vanuit Nederland niet financieel ondersteunt.'

Naar Rome

De planten vertrekken dinsdag 11 april met meerdere vrachtwagens vanuit Westland naar Rome.