Instellingen

Vogelgriep nog steeds niet uitgeroeid; ophokplicht blijft

© Archief

WOERDENSE VERLAAT - Het einde van de meest recente uitbraak van vogelgriep in Nederland is nog altijd niet in zicht. Op 20 en 23 maart zijn weer twee nieuwe besmettingen vastgesteld, waarvan één bij een pluimveehouder in Woerdense Verlaat. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) woensdag aan de Tweede Kamer laten weten.

De andere getroffen hobbyhouder staat in het Drentse dorp De Wijk. Op beide locaties is al het pluimvee inmiddels geruimd. In de omgeving zijn ook dode wilde watervogels gevonden.

Van Dam benadrukt dat hoewel er binnen de Europese Unie de laatste tijd iets minder besmettingen worden vastgesteld, het risico eigenlijk nog steeds vrij hoog is. De ophokplicht die eind vorig jaar werd ingesteld blijft voorlopig dan ook van kracht.

Financiële strop

Doordat pluimveehouders hun dieren al zo lang moeten binnenhouden dreigt voor hen een financiële strop. Boeren mogen eieren namelijk alleen aanbieden als vrije-uitloopeieren als de kippen maximaal twaalf weken zijn binnengebleven. Van Dam probeerde Brussel er de afgelopen tijd toe te bewegen de regel op te rekken, maar zegt nu zijn verzet te staken omdat hij geen medestanders vond.

Vanaf 6 april moeten de eieren als scharreleieren worden verkocht. Daar verdienen pluimveehouders minder aan.