Wassenaar wil landgoederen op de schop nemen

Gemeentehuis De Paauw Wassenaar
Gemeentehuis De Paauw Wassenaar © Omroep West
WASSENAAR - Inwoners van Wassenaar zijn woensdagavond bijgepraat over de plannen voor de landgoederen De Paauw en Backershagen. De gemeente wil beide parken opknappen omdat ze in de afgelopen honderd jaar 'sleets' zijn geworden. Belangstellenden kunnen hun mening geven over de voorstellen.
De Paauw en Backershagen liggen naast elkaar langs de Rijksstraatweg (N44). De Paauw is het raadhuis van de gemeente, Backershagen is voor een deel eigendom van de gemeente. Het huidige landhuis De Paauw dateert van de late 17e eeuw. Het park is in de eeuwen daarna een aantal keren opnieuw ingericht, waardoor steeds meer elementen eruit verdwenen. Ook Backershagen is in de loop van enkele eeuwen meerdere keren van uiterlijk veranderd.
De gemeente heeft een specialist ingehuurd op het gebied van groen cultuurhistorisch erfgoed, die concludeert dat de parken teveel zijn dichtgegroeid tot één bos. Daarom zouden er met name in het zuidelijk deel van Backershagen bomen gekapt moeten worden. Ook zouden er betere zichtlijnen moeten komen naar de landhuizen.

Najaar

Na de informatieavond van woensdag gaat de gemeente bepalen wat er daadwerkelijk moet gebeuren. Als de gemeenteraad ermee akkoord gaat kan er dit najaar worden begonnen.