Instellingen

Westlandse lelies bij paaszegen van de paus

© Melissa Lagerwaard

WESTLAND - De paus die tijdens Pasen de zegen uitspreekt, omringd door prachtige lelies uit het Westland. Dat is waar twee bedrijven uit Honselersdijk en De Lier keihard aan werken. En dat is nog een hele klus. Het gaat om een potvariant van de 'Rose Lily', die ontzettend bijzonder is.

'De knoppen zijn wat dikker bij deze variant. Bij normale lelies zijn ze hol vanbinnen. Hierdoor hebben ze meer lagen en worden ze veel voller', vertelt Marcel van der Voort van Van Schie. De lelies zijn nog beperkt verkrijgbaar en dat maakt ze nu juist zo gewild.

De bloemen worden, samen met vele anderen, op dinsdag 11 april met vrachtwagens naar het Vaticaan gereden. Dan moeten ze wel in bloei zijn en dat is nog knap lastig om voor elkaar te krijgen, volgens Van der Voort: 'We hopen dat ze op tijd klaar zijn, maar het wordt wel krap. Het moet eigenlijk gewoon goed komen.' Omdat het lang duurt voordat de lelies uitgegroeid zijn, zijn ze nog vrij zeldzaam.

Speciale omstandigheden

Normaal gesproken bloeien deze lelies niet in april, maar door speciale omstandigheden probeert Marcel van der Voort het proces te versnellen. Wat die omstandigheden precies zijn, dat is natuurlijk geheim. Als we de bijzondere lelies straks in bloei willen zien, zullen we toch echt met Pasen naar de paus op tv moeten kijken.