International Trade Centre Boskoop wordt twee keer zo groot

BOSKOOP - Het Boskoopse International Trade Centre wordt twee keer zo groot. Het ITC-terrein breidt uit over de weilanden langs de Hoogeveenseweg tot aan de Middelweg in Hazerswoude-Dorp.
'Het gaat goed met de economie en bedrijven willen uitbreiden maar dat kan nu eigenlijk niet', zegt wethouder Kees van Velzen (CDA). Tenzij het bedrijventerrein wordt uitgebreid. Er komt straks veertig hectare ruimte vrij waar grote kwekerijen en leveranciers voor Greenport Boskoop, zoals logistieke- en grondbedrijven, zich kunnen vestigen. Ook is er dertig hectare beschikbaar voor waterbassins en zonnepanelen om het ITC-terrein energieneutraal te maken.
Een wens van Van Velzen is om beurshal Plantarium te vervangen voor nieuwbouw. 'Dit gebouw is veertig jaar oud en aan het einde van zijn levensduur. We willen dat als je het terrein op komt, je een gebouw ziet met enige allure waar je al het moois van Boskoop kunt zien. Daar worden beurzen gehouden, ontvangen we internationale opkopers en delegaties die ons product komen kopen. Het is heel belangrijk om dat te hebben.'

Belangrijk

Het uitbreiden en vernieuwen van het International Trade Centre is belangrijk om de greenport toekomstbestendig te houden. 'Wij als kwekers en toeleveranciers gaan ons er hard voor maken dat ook ander soorten bedrijven zich hier gaan vestigen met wie we kunnen samenwerken', zegt boomkweker Siem Hoogeveen (Hoogeveen Plants).
'Wij denken aan technische bedrijven, aan bedrijven die in innovaties zitten en assortimentsvernieuwing. Maar ook aan bedrijven die goed zijn in marketing en sales. Dat type bedrijven moeten wij gewoon meer naar ons toe zien te trekken', vindt Hoogeveen.

Nieuwe weg

Op dit moment wordt het ITC-terrein nog betreden via de Denemarkenlaan, langs restaurant De Gouden Wok. Daar komt verandering. Ter hoogte van Hoogeveen Plants wordt een rotonde aangelegd op de Hoogeveenseweg (N455) met een nieuwe weg naar het uitgebreide ITC-terrein toe.
De nieuwe weg moet breed genoeg zijn om grote vrachtwagens veilig doorheen te loodsen. Binnen afzienbare tijd moet begonnen worden met de aanleg van de Verlengde Bentwoudlaan. Dat is een nieuwe weg vanaf de A12 bij Gouda, langs Waddinxveen en Boskoop, naar de Hoogeveenseweg.
De hoop is dat vrachtwagens dan niet meer, of in mindere getale, over de hefbrug en Zijde in Boskoop gaan rijden.