Instellingen

Nieuwkopers vrezen verdwijnen pinautomaten na zoveelste plofkraak

NIEUWKOOP - Inwoners van Nieuwkoop maken zich zorgen dat er binnenkort niet één pinautomaat in het dorp over is, waar ook buiten kantooruren gepind kan worden. In de nacht van woensdag op donderdag werd de buitenautomaat van de Rabobank aan het Kennedyplein opgeblazen en vorig jaar augustus was een geldautomaat van de ING aan de beurt.
De ING automaat, die in een Primera is gevestigd, is inmiddels naar binnen verplaatst. Daar kan dus buiten kantooruren niet meer gepind worden. De vrees is dat ook de Rabobank de automaat nu naar binnen haalt.
'Dat staat zeker hoog op de agenda, met de recente toename van plofkraken', zegt een woordvoerster van het Rabofiliaal aan het Kennedyplein. 'Maar we hebben daar nog geen beslissing over genomen. Onze eerste focus is nu het pand veilig te stellen. Dat is flink ontzet door de kraak.'

Kritisch automatenbeleid

Landelijk hanteert de Rabobank, net als andere banken, een 'kritisch automatenbeleid'. 'Enerzijds wil je klanten natuurlijk tegemoet komen, maar anderzijds moet je ook aan de veiligheid denken', aldus de woordvoerster. Er zijn door het hele land al maatregelen genomen om de explosieve groei van plofkraken een halt toe te roepen. Zo worden sommige pinautomaten 's nachts afgesloten of weggehaald op plekken die kwetsbaar zijn.
Het Rabofiliaal aan het Kennedyplein blijft voorlopig dicht, totdat de schade is hersteld. Ook de stortingsmachine voor ondernemers is dicht. Raboklanten kunnen terecht in de kantoren in Alphen aan den Rijn of Roelofarendsveen. In het centrum van het dorp is nog wel een buitenpinautomaat, van een andere bank.