SP stelt Kamervragen over schimmel in huurhuizen

Schimmel in een woning in Scheveningen
Schimmel in een woning in Scheveningen
DEN HAAG - De SP heeft Kamervragen gesteld over schimmel in huurhuizen. Tweede Kamerlid Sandra Beckerman wil van minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken een reactie op een oproep van het Haagse Ombudsteam. Dat team wil dat de politiek en woningcorporaties actie ondernemen om vocht- en schimmelproblemen in huurhuizen aan te pakken.
Het ombudsteam overhandigde maandagmiddag
aan de Haagse gemeenteraad, woningcorporaties en vertegenwoordigers van huurders. De vocht- en schimmelproblematiek in huurwoningen is
. Op een
werd dan ook
gereageerd. De drie grote Haagse woningcorporaties hebben meermaals benadrukt dat ze de problematiek
.
Beckerman wil van de minister weten wat hij heeft gedaan om 'gemeenten, woningcorporaties en andere verhuurders aan te sporen om vocht- en schimmelproblemen te voorkomen en aan te pakken'. Het Kamerlid vraagt ook aan Plasterk of hij bereid is om in samenwerking met de GGD een landelijke inventarisatie te laten maken van het aantal huurwoningen dat kampt met vocht- en schimmelproblemen. Op basis daarvan kan een plan van aanpak gemaakt worden, vindt Beckerman.

Schadevergoeding

Ook wil het SP-Kamerlid weten hoeveel euro aan schadevergoedingen en smartengeld vorig jaar is uitgekeerd door woningcorporaties en andere verhuurders aan huurders die kampen met vocht- en/of schimmelproblemen.
Verder is Beckerman benieuwd hoeveel woningcorporaties en andere verhuurders door de rechter dwangsommen opgelegd hebben gekregen vanwege het niet opknappen van een huurwoning met schimmel of achterstallig onderhoud.