Blindenknoppen blijven onvindbaar bij tram- en bushaltes

De mysterieuze rode knop.
De mysterieuze rode knop. © Omroep West
DEN HAAG - Er is nog niets gedaan aan de 'onvindbare' rode informatieknoppen voor blinden en slechtzienden bij tram- en bushaltes in onze regio. Dat zegt de Haagse CDA-fractie, die hierover raadsvragen heeft gesteld.
Dat deed het CDA
naar aanleiding van
. Het college beloofde toen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en de HTM te vragen dit probleem op te lossen.
De rode knoppen zijn aangebracht bij de herinrichting van de haltes. Met een druk op de knop kunnen blinden en slechtzienden zich de vertrektijden van het openbaar vervoer laten voorlezen. Maar de knoppen bleken voor veel mensen uit deze doelgroep onvindbaar. Vaak weten ze niet eens van het bestaan van de knoppen af en bovendien ligt er geen geleidepaal naartoe.

Stickers

CDA-raadslid Michel Rogier: 'De gemeente zou de MRDH en de HTM ook vragen om, in samenwerking met stichting Voorall, de knoppen beter onder de aandacht te brengen bij de doelgroep en om stickers bij de rode knop te plaatsen om het doel van de knop aan andere reizigers uit te leggen. Ik ben benieuwd want ik zie tot op heden nog niets van dit alles.'
De MRDH, die verantwoordelijk was voor de herinrichting van de haltes en het plaatsen van de rode knoppen, kon donderdag niet reageren. De HTM verwijst voor de inrichting weer door naar de gemeente. Wel heeft de vervoerder informatie over de rode knoppen op de website gezet, maar die informatie is zonder hulp niet toegankelijk voor blinden en slechtzienden. De gemeente was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar.