'Alles wat elektrisch is, is kapot’; veel schade door gesprongen waterleiding

LEIDEN - Waterleidingbedrijf Dunea gaat ervoor zorgen dat alle schade wordt vergoed die woensdag is ontstaan door een breuk in de waterleiding onder de Rijnsburgersingel in Leiden. Het bedrijf gaat de oorzaak van de wateroverlast niet onderzoeken, want het komt vaker voor dat een waterleiding plotseling springt.
De Rijnsburgersingel kwam volledig
en het water stroomde ook verschillende huizen binnen. De familie Walekant is het
door deze onverwachte snelstromende rivier. Hun werkplaats ligt op het laagste punt van de straat. ‘Wij hebben alles schoongemaakt met trekkers’, zegt Patrick Walekant. ‘Het water stond zestig centimeter hoog in mijn werkplaats. Alles wat elektrisch is, is in principe kapot’.
Op de dag nadat de Rijnsburgersingel op een wildwaterbaan leek, is hard gewerkt om de straat te repareren zodat hij weer gewoon gebruikt kan worden. De plek waar 24 uur eerder een auto bijna de grond in zakte wordt bestraat en het gat is dicht.

Geen verrassing

Dat een hoofdwaterleiding zomaar is gesprongen vinden ze bij Dunea geen verrassing. ‘Voor ons is het niks bijzonders’, zegt Debbie Koorn-Olierook van Dunea. ‘Het gebeurt vaker en het komt door verkeersbewegingen op een bepaalde plek en trillingen in de ondergrond. Soms komt het omdat eerder werkzaamheden zijn geweest dat de grond moet zetten en dan gebeurt het weleens. Wij hebben per jaar ongeveer tweehonderd storingen op het distributienet waarvan twee derde spontaan is, zoals dit,’ aldus Koorn-Olierook.