‘Den Haag kan miljoenen besparen op korter werkende oudere ambtenaren’

DEN HAAG - De gemeente Den Haag kan tientallen miljoenen euro’s besparen. Dit door een ander systeem op te zetten voor oudere ambtenaren die korter willen werken. Dat stelt het bedrijf de Generatieregeling van Start People, dat vergelijkbare constructies organiseert voor veel andere ondernemingen in heel Nederland.
Het
lijkt een ideaal systeem. Mensen die voor de gemeente Den Haag werken en zestig jaar en ouder zijn, kunnen 60 procent gaan werken. Zij krijgen daarvoor dan nog wel 80 procent van hun loon en bouwen ook nog eens 100 procent pensioen op. Bijna 350 mensen maken er dan ook gebruik van. Zo ontstaan ruimte voor jonge nieuwe ambtenaren om bij de gemeente aan de slag te gaan.

Niet gunstig

Maar de regeling is juist niet gunstig voor de gemeente Den Haag én de ambtenaren, stelt Generatieregeling van Start People. Als het systeem van dat bedrijf wordt ingeschakeld, zou de gemeente Den Haag vele miljoenen euro’s kunnen besparen. Op basis van een deelname van bijna 350 ambtenaren, zou dat 5,5 miljoen per jaar zijn. Over de hele looptijd van het project zou het dan gaan om veertig miljoen euro.
Ook zou het voor ambtenaren gunstiger uitpakken. Die houden in de periode dat ze werken, nog meer geld over, zegt Chris van Santen van de Generatieregeling. Enige nadeel is dat ambtenaren na hun pensioen iets minder krijgen dan in de regeling van Den Haag. Maar de ervaring bij andere bedrijven leert, dat werknemers dat vaak niet erg vinden, omdat ze dan vaak toch al hun huis hebben afbetaald en de kinderen de deur uit zijn.

Voordelen

De alternatieve Generatieregeling heeft daarnaast juist nog meer voordelen, zo doen er bij andere bedrijven relatief veel meer mensen mee, bijvoorbeeld. En is er ook een oplossing voor hogere managementfuncties waarbij mensen niet zo makkelijk korter kunnen werken.
Groep de Mos in de Haagse gemeenteraad hoopt dat de wethouder serieus naar het nieuwe aanbod wil gaan kijken. ‘Ik wil dat de wethouder in ieder geval in gesprek gaat met de Generatieregeling,’ aldus fractieleider Richard de Mos. ‘Want als we inderdaad miljoenen kunnen besparen, is dat goed voor de stad.’ Dat geld zou wat hem betreft naar ouderenbeleid, werkloosheids- en armoedebestrijding kunnen gaan.

'Minder interessant'

De gemeente Den Haag weet dat er meerdere private initiatieven zijn, aldus een woordvoerder. Maar dat van Start ‘is minder interessant’. Het zou niet aansluiten bij ‘goed werkgeverschap’. Want in het aanbod moeten medewerkers worden ontslagen en opnieuw worden ingehuurd. ‘Dat is voor ons als organisatie en richting onze medewerkers niet wenselijk. Daarbij kleven er ook voor de betrokken medewerkers de nodige risico’s aan deze constructie, waar wij in ieder geval als werkgever niet achter staan. Onduidelijk bijvoorbeeld is wat er gebeurt bij ziekte of bij het vervallen van de werkzaamheden.’
Volgens de woordvoerder werkt het generatiepact van de gemeente tot ‘grote tevredenheid’ en kan het juist als voorbeeld voor anderen dienen. ‘We zitten inmiddels op bijna 500 deelnemers. En daardoor kunnen bijna 100 jongeren instromen. Daar is het ons om te doen. De besparingsmogelijkheden die gesuggereerd worden, herkennen we niet. Het is ons ook primair te doen om goed werkgeverschap en verjonging van de organisatie.’