Den Haag wil voor 22,5 miljoen deel van het stadhuis kopen

Buitenkant stadhuis Den Haag
Buitenkant stadhuis Den Haag
DEN HAAG - De gemeente Den Haag wil voor 22,5 miljoen euro een deel van het stadhuiscomplex aan het Spui gaan kopen, Het Forum. Daar moeten dan ambtenaren die nu nog in twee verouderde gebouwen elders in de stad werken, worden gehuisvest. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.
De ambtenaren van de gemeente zaten ooit verspreid over 37 kantoren in de stad. Inmiddels zijn dat er nog elf. Dat scheelt veel geld, aldus B&W. Nu zijn er nog twee panden die 'kwalitatief minder' zijn. Een aan de Binckhorstlaan en een aan de Fruitweg. Daar wil de stad vanaf. Het is duur om ze aan te passen aan de moderne tijd en de ambtenaren werken er niet prettig: er zijn klachten over het 'binnenklimaat’.
In andere panden van de gemeente is echter onvoldoende plek om de werknemers onder te brengen. Daarom kwam Het Forum, dat is verbonden aan het stadhuis, in beeld. Dat pand dateert uit 1995 en is in 2015 in z’n geheel gerenoveerd. ‘Het gebouw bevindt zich in een goede staat’, aldus het college. Het heeft voldoende ruimte voor 440 werkplekken.

Een huurder

Er zit nog wel een huurder in, die de begane grond, de eerste en tweede verdieping in gebruik heeft. Het contract daarmee loopt nog tot het jaar 2029.
Naast dat de gemeente 22,5 miljoen kwijt is voor de koop van het complex, moet er nog voor 4,4 miljoen euro in worden geinvesteerd om het geschikt te maken voor de ambtenaren.