Instellingen

Petitie LIA tegen overvolle klassen: max 24 leerlingen

Archieffoto
Archieffoto

DEN HAAG - De vakbond Leraren in Actie (LIA) biedt maandag de petitie 'stopdeovervolleklassen' aan bij de Tweede Kamer. Ruim 43.000 mensen hebben het document inmiddels ondertekend.

De petitie wordt overhandigd in een klaslokaal dat speciaal voor deze gelegenheid op het Plein in Den Haag komt te staan. In het lokaal worden maandag lessen gegeven door onder anderen Paul van Meenen (D66) en Peter Kwint (SP). In het lokaal zitten 24 leerlingen; het maximum aantal mensen dat LIA in een klas wil hebben.

De vakbond startte in januari een petitie tegen de overvolle klassen. '30 leerlingen per klas lijkt eerder regel dan uitzondering', zegt de vakbond. Er zijn ook klassen met nog meer studenten.

Overvol

LIA heeft een paar jaar geleden ook een petitie opgezet tegen overvolle klassen. Tienduizenden mensen zetten toen hun handtekening. De vakbond voert nu opnieuw actie, omdat er destijds niks zou zijn veranderd.

De leraren vinden dat overvolle klassen slecht zijn voor de kwaliteit van het onderwijs. Er is volgens hen niet genoeg persoonlijke aandacht voor veel leerlingen en jongeren kunnen zich in de drukte vaak niet goed concentreren. Ook voor leraren is het niet goed, aldus de vakbond. Die kunnen de enorme werkdruk vaak niet aan.

24 leerlingen

Leraren in Actie wil dat er een maximum wordt gesteld aan het aantal leerlingen per klas. Daar zijn nu geen regels voor. Uiteindelijk moeten er, als het aan de vakbond ligt, niet meer dan 24 leerlingen in een klaslokaal zitten.