Boten op drift door Leidse botensnijder: 'Dit is geen lolletje meer'

LEIDEN - Dekschuiten, woonarken, grote boten: ze zijn de afgelopen weken allemaal slachtoffer geworden van de 'botensnijder', die actief is in het centrum van Leiden. De onbekende vandaal snijdt 's-nachts de kabels of touwen door waarmee boten aan de kade vastzitten. De boten raken daardoor op drift.
Een van de slachtoffers is Sonja Bierenbroodspot van Sleepdienst Groenen. Ruim tien keer sloeg de botensnijder bij haar bedrijf toe en dreven haar dekschuiten stuurloos door de Leidse grachten. Bierenbroodspot hoopt nu dat de politie en gemeente ingrijpen.
Het lijkt erop dat het werkterrein van de botensnijder zich niet beperkt tot een klein deel van de stad. Van de Nieuwe Rijn tot aan de Meelfabriek zouden er boten en woonarken zijn losgesneden. 'De persoon die dit doet, is actief bezig', zegt Bierenbroodspot. 'We dachten eerst dat het dronken lolbroeken waren. Maar dit is geen lolletje meer. Sterker nog, dit is gewoon echt gevaarlijk.'

Stuurloos

Het gevaar zit hem volgens Bierenbroodspot in het stuurloos ronddrijven van de boten. Dan kan zeker na zonsondergang gevaarlijke situaties opleveren. 'Iemand zal er maar tegenaan varen. Er zit geen verlichting op.'
Ondertussen hoopt Bierenbroodspot de botensnijder voor te zijn door alle boten extra goed vast te sjorren. De sleepdienst heeft alle boten voorzien van extra spanbanden en twee keer per dag wordt gekeken of de boten nog op hun plek liggen.

Oproep

Ook hoopt Bierenbroodspot dat mensen die in het centrum van Leiden wonen een oogje in het zeil willen gaan houden. 'Als we er ruchtbaarheid aan gaan geven, worden mensen misschien alert. Ook wil ik iedereen die slachtoffer is geworden, oproepen om aangifte te gaan doen. Hoe meer aangiftes er binnenkomen, hoe serieuzer de politie er ook naar gaat kijken.