Een trotse Joost na medaille op de Special Olympics

ZOETERMEER - Hij ging voor goud maar hij is met brons en een lintje voor de vijfde plek teruggekomen. Maar dat maakt de 21-jarige shorttracker Joost van der Valk uit Zoetermeer helemaal niks uit. Na twee weken schaatsen tijdens de Special Olympics in Oostenrijk, voor mensen met een verstandelijke beperking, is Joost weer thuis. En hij is zo trots als een pauw.
Overal neemt Joost zijn medailles mee naartoe. Naar zijn werk, naar zijn vriendinnetje Eline. Iedereen in zijn omgeving heeft met eigen ogen kunnen zien dat hij een bronzen medaille en een lintje
. Hij heeft twee wedstrijden geschaatst en bij beiden een prijs mee naar huis mogen nemen.
Of hij liever goud had gewonnen? 'Er is iets misgegaan tijdens de selectie waardoor Joost in een zwaardere poule zat dan normaal', vertelt vader Harry van der Valk. 'Daardoor is hij bij de tweede wedstrijd slechts vijfde geworden. Wij waren als ouders eerst wel even boos, maar als je zijn blije gezicht ziet dan besef je dat het helemaal niks uitmaakt.'

Persoonlijk record

En op dat lintje voor de vijfde plek is Joost misschien nog wel het meest trots. Hij heeft namelijk tijdens die wedstrijd zijn persoonlijk record verbroken. Coach Christel heeft hem tijdens de twee weken begeleid en hem deze overwinning zien halen.
'Dit is het hoogtepunt van wat hij kan halen. Als hij dan dat ijs op gaat met al die mensen die hem toejuichen en je rijdt zo snel als je kan, en nóg sneller. Als je ziet wat voor plezier hij daar heeft gehad, dat is eigenlijk toch het mooist.'

Gelukkig

'De bedoeling is dat je je iedere ochtend klaar maakt als je gewekt wordt. Dat is iedere keer goed gegaan, behalve één keer, Toen zat Joost in zijn onderbroek twintig minuten met zijn bronzen medaille. Hij was helemaal gelukkig met wat hij al bereikt had, dat niks hem verder nog uitmaakte', vertelt zijn moeder Marinka van der Valk.
Nu dit avontuur erop zit blijven de herinneringen en de prijzen. Joost blijft gewoon schaatsen met zijn coach en beste vriendin Christel en wie weet volgen er nog meer medailles in de toekomst.
Tijdens de reis hielden coach Christel en de ouders van Joost een vlog (zie hieronder) op onze website bij, zodat we niets zouden missen van zijn avonturen in Oostenrijk.